Общество

Захарова: ЕП, затънал в корупционни скандали, издаде истински „манифест на неолибералната диктатура“

Отговор от официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова на медиен въпрос във връзка с поредната антируска резолюция на Европейския парламент

❓Въпрос: На 8 февруари Европейският парламент прие поредната антируска резолюция, която съдържа редица обвинения срещу Русия, вкл. за намеса в „демократичните процеси в ЕС“. Как бихте могли да коментирате това?

💬 М.В.Захарова: МВнР на Русия традиционно се въздържа от коментари по резолюции, приети от Европейския парламент (ЕП). Въпреки това е трудно да се пренебрегне документът, който споменахте, превърнал се в пореден пример за безпрецедентното ниво на лицемерие и двойни стандарти, с които е прогизнала тази европейска институция.

ЕП, затънал в корупционни скандали, издаде истински „манифест на неолибералната диктатура“. Тук са и задочните присъди с призиви за лустриране на несъгласните със саморазрушителния курс на Брюксел и безкрайни измислени спекулации за руското влияние, шпиономания и други русофобски паранои. Всяко несъгласие автоматично се тълкува като проява на „прокремълски настроения“. Нещо като „министерството на истината“.

☝️ В същото време е съвсем очевидно, че основната цел на резолюцията е да фиксира условията на всъщност „картелен сговор“ на либералния проамерикански политически мейнстрийм, за да се предотврати укрепването на национално ориентирани партии и движения в бъдещия състав на Европейския парламент. <…>

И те имат от какво да се страхуват. В крайна сметка социално-икономическата ситуация в ЕС в края на законодателния период е очевидно незадоволителна. <…> Ето защо има обективно засилване на позициите на алтернативните политически сили, както свидетелстват резултатите от многобройни проучвания на общественото мнение, проведени в Европа.

👉 Така под лозунга „борба с руската заплаха“ се извършва тотално прочистване на политическия пейзаж от неудобни и все по-опасни конкуренти.

❗️Що се отнася до опитите да се обвини Русия в намеса в „демократичните процеси“, те са смешни по дефиниция.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest