Общество

Загуба на време ли е изучаването на руски език?

Хората в интернет са любопитни дали трябва да се заемат с изучаването на този език.

Сигурни сме, че не бива да учите руски… освен ако наистина не го искате.

Загуба на време ли е изучаването на руски?Това е истински въпрос, който открихме в Quora. Разгледахме отговорите на хората и решихме също да дадем мнението си по темата.

Въпрос на мотивация

„Като хоби е добре да се учи. Практическата му стойност обаче е доста ниска, защото след като Путин умре, [САЩ] или Китай ще завладеят Русия и руският език ще умре малко след това“, иронично пише Алина Каспър. 

Като оставим настрана сарказма, изучаването на руски със сигурност отнема огромно количество време и не по-малко усилия. Можем да говорим безкрайно за многото трудности, с които ще се сблъскате. Започваме от произношението на буквите – после ще трябва да се справите с 6 падежа, смяната на окончанията в края на думите, 3 рода и накрая глаголите…  

За да преминете през всичко това ще ви е нужна силна мотивация. Подгответе се да бъдете търпеливи и постоянни.

„Ако учите руски, защото смятате, че така трябва, то тогава това е загуба на време. Това не важи само за руския, но и за всеки език“, казва Лара Новаков, която оставя този блестящ отговор на Quora. „Възможно е да научите всеки един език, но ключът към това е да го обичате и да сте готови да положите усилия за изучаването му“. Така е принципно и с всяко едно нещо в живота!

Така че трябва да почувствате някаква любов към езика и тогава изучаването му ще се превърне в удоволствие, а не в мъчение. На последно място, ако няма практическа полза от изучаването на руския, то значи това е наистина загуба на време. Освен ако не търсите умствени упражнения, за да предотвратите болестта на Алцхаймер, то изучаването на всеки един нов език е идеално.

Намерете практическа причина да учите руски

Alexander Sery/Mosfilm, 1971

Ако не от чиста любов, то можете да си измислите и някои практически причини да научите руски.

Може би бихте искали да прочетете „Война и мир“ на руски език, за да премахнете посредниците – тоест преводачите – от разговора ви с Лев Толстой? Именно това е мотивацията на британката Мери Хобсън. А тя започва да учи руски на 56! Сега тя е на 94 и вече е превела няколко руски книги на английски. Казва, че изучаването на руски език е открило пред нея изцяло нов свят. 

А може би ви се иска да пътувате до Русия и да се смесите с местните жители? Повечето хора в Москва и Санкт Петербург владеят английски език добре, но в регионите може да възникнат проблеми в комуникацията. Също така не всички улични знаци са преведени на английски. 

Може би искате да започнете бизнес в Русия или с руснаци? Там има много инвестиционни възможности и голяма рускоезична бизнес общност – това се отнася както за Русия, така и зад пределите ѝ. „По света руският е много полезен език; полезен е и при правенето на бизнес и пътуванията из цяла Централна Азия“, пише Грег Кемниц.Ignatovich/Sputnik

А може би имате приятел от Русия (или половинка) и искате да го/я разбирете по-добре? Те ще оценят дори вашите малки опити да говорите на техния език и ще се радват да ви помогнат и подкрепят в начинанието! 

Приятелството с руснаци може да бъде още една причина да научите езика. Също така това ще ви гарантира намирането на нови приятели – също така ще бъдете поканени да останете у тях, да отидете на техните вили, да се срещнете с техните родители и дори да опитате бабушкиния борш.

Как да научите руски език – съвети от тези, които го направиха  

Irina Baranova, Legion Media

Михаил Котихов смята, че изучаването на граматически правила е загуба на време за разлика от прякото общуване с хора на руски език. „Те ще ви кажат нещо интересно, нещо по-вълнуващо от това, което виждате по телевизията. Да наблюдавате хора, които използват този красив език, със сигурност не е загуба на време“. Михаил съветва да пеете руски песни и да четете красива руска поезия.

Alena Voice споделя следния списък с активности, които ще ви помогнат да овладеете езика:

„Ако смятате, че руският език е интересен (а той определено е!) е ви е приятно да го учите – продължавайте в същия дух, но добавете малко практичност:

– намерете си приятел от Русия, с когото да си пишете;

– планирайте пътуване до Русия;

– започнете преподавателска кариера (Твърде рано е? Не! Можете да бъдете „носител на английския език“, обучаващ руски студенти онлайн);

– открийте руската музика или кинематография.

Започнете да учите руски поговорки и впечатлете приятелите си, сякаш цитирате латински.

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest