Общество

Забравеното ястие от руската кухня: лучен взвар

Какъв е вкусът на стария руски еквивалент на френската лучена супа?

Главният готвач на ресторант „Ухват“ Виктор Белей сподели с нас рецепта за лучена супа, базирана на сос, който може би е ял още цар Иван Грозни.Ресторант „Ухват“

Луковият взвар е стар руски сос, който се е сервирал на царската трапеза с лебед, пуйка, гъска, а понякога и с агнешко. Отварите и напитките, приготвени от билки, горски плодове, корени и други плодове, се наричали взвар. Например бульон от червена боровинка, ябълка, зеле или лук.Ресторант „Ухват“

Лученият бульон се приготвя от карамелизиран лук с мед и различни подправки. За киселинност се добавя оцет или сметана, но този път ще се задоволим с бяло вино. Виктор Белей добавя към соса и говежди бульон и прави истинска лучена супа, която не отстъпва по нищо на френската.

Съставки за 6 порции:

  • Говежди бульон – 1 л
  • Лук – 1 кг
  • Чесън – 2 скилидки.
  • Зехтин – 50 мл
  • Масло – 50 г
  • Мащерка – 10-15 г
  • Бяло сухо вино – 250 мл

Приготвяне:

Нарежете лука на пръчици и го запържете на умерен огън в маслото и зехтина заедно с чесъна и мащерката до златисто.

Добавете бялото вино, докато се изпари, добавете говеждия бульон и гответе до пълна готовност, след което подправете със сол и черен пипер.

Поръсете взвара с настъргано сирене, например пармезан, непосредствено преди сервиране.Ресторант „Ухват“

Поднесете този лучен взвар с филийка пълнозърнест хляб (или друг пшеничен хляб с твърда структура), като я запържите до хрупкавост. Поръсете с настъргано сирене отгоре.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest