Общество

Забравено оръжие: съветският пистолет „Балтиец“

Това оръжие е създадено през Втората световна война, за да стане главният пистолет на съветските офицери, измествайки ТТ и „Наган“

. Накарая се превръща в луксозен клас оръжие за елита на военното командване.

През декември 1941 г. в Ленинград правят опит да създадат нов пистолет за офицерите на Червената армия, които често се оплакват от ТТ.

Въпреки че ТТ като цяло се справя добре през Великата отечествена война, някои от недостатъците му се проявяват в първите зимни боеве. При тежки студове подвижните му части замръзват една за друга. Този проблем трябва да бъде отстранен възможно най-скоро. Военното командване предлага просто решение – да се създаде съветски пистолет на базата на немския „Валтер ПП“. Проектът е наречен „Балтиец“.

„Балтиец“

Дизайнът на „Валтер ПП“ е прост, лесен за поддръжка и ефективен в големите студове на СССР. Той има и добри бойни характеристики на странично оръжие. Но главното му предимство спрямо съветските оръжия е устойчивостта му при ниски температури.

Съветските конструктори създават своя версия на „Валтер ПП“ в калибър 7.62 x 25 мм – най-популярните и разпространени муниции през военно време. Те се използват за ТТ и автоматите ППШ.7.62×25 мм

7.62×25 ммMalis

Трябва да се спомене, че „Балтиец“ се произвежда в блокадния Ленинград и първата предварителна партида трябва да се състои от 15 единици.

В началото на 1942 г. е направен първият прототип на пистолета. Съветското копие на немския „Валтер ПП“ е успешно и се доказва като добро оръжие при студове до -35°С. Не засича на тестове и впечатлява военното командване.

Въпреки това има някои недостатъци. Оказва се твърде тежко, а балансът му е незадоволителен. Тези проблеми са решени с втория прототип. Той има скъсена цев и нова възвратна пружина. Детайлите му са изработени по-внимателно и теглото е редуцирано до 960 грама. Успехът му е голям и веднага влиза в серийно производство.

Скандалът

Веднъж след като пистолетът влиза в производство, в блокадния Ленинград избухва скандал с първата предварителна партида. Въпреки че „на хартия“ всички 15 пистолета преминават военни тестове, се оказва, че в града има части само за 14 от тях.

Това събитие допълнително разстърсва обсадения град и военно-производственото съоръжение, особено имайки предвид, че 15-те пистолета са предвидени като подарък за висшето военно ръководство на Ленинград.

Интересното е, че за създаването на останалите пистолети инженерите имат нужда само от резервни части. Все пак военните прокурори не обръщат внимание на това, бързо откриват виновниците и ги изпращат в затвора.

След този инцидент високопоставените официални лица решават, че производството на нов пистолет не е нужно, тъй като характеристиките му превъзхождат тези на ТТ незначително (с изключение на факта, че новият пистолет не засича при студове). Това е едно неефективно решение за обсадения Ленинград, в който има недостиг на професионалисти и материали.

Така се стига до извода, че съветският вариант на немския „Валтер ПП“ няма да бъде осъществен и няма да влезе в серийно производство.

Съветските офицери остават с револверите „Наган“ и ТТ в борбата срещу нацистите.

Днес от „Балтиец“ има само три известни копия – първо, второто и петото по реда на производство. Всички те се пазят в Централния военноморски музей в Санкт Петербург.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest