Забогатял ли е Владимир Ленин от Революцията през 1917?

Ленин харчи много повече, отколкото печели, но и води аскетичен начин на живот.

Преди Руската революция през 1917 г. да го постави начело на една нова държава, Ленин разчита на случайна работа, публикации и дори на майка си, за да изкарва прехраната си. Нещата обаче се променят след революцията.

Вижте още: Как Ленин и Сталин печелят прехраната си преди Революцията?

Лидерът-аскет

Хотел

Хотел „Национал“Свободни източници

Бъдещият лидер на Руската революция никога не е бил ужасно богат; той води аскетичен начин на живот, дори след като се оказва на върха на политическата стълбица в страната.

След като пристига в Москва с жена си и по-малката си сестра през 1917 г., Ленин се настанява в известния хотел „Национал“ точно срещу Червения площад. Въпреки че хотелът обикновено приютява високопоставени чужди величия и политици, неговото състояние през 1917 г., когато избухва Руската революция, далеч не е толкова луксозно.Музей

Музей „Кабинет и квартира на В.И. Ленин в Кремъл“Борис Приходко/Sputnik

„Шрапнел беше счупил няколко прозореца“, пише за хотел „Национал“ Джон Рийд, журналист и автор на книга за Руската революция.

Въпреки това, Ленин и семейството му го намират за подходящ дом за известно време, докато подготвят апартамента им в Кремъл. След няколко месеца новото жилище е готово и Ленин се мести там с жена си и със сестра си.Петър Оцуп/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Новият апартамент на Ленин е доста просторен: в него има кабинет, стая за срещи и приемна, както и телефонно табло, което се управлява от оператори. Новият апартамент е оборудван и с луксозна баня: просторна стая с вана, душ и тоалетна.

През 1918 г. в Кремъл е монтиран асансьор за Ленин, тъй като жилището му е разположено на третия етаж.

Държавата плаща

Сергей Пятаков/Sputnik

Въпреки че новият апартамент без съмнение е удобен, в него липсва великолепието, характерно за начина на живот на предишните управници на Русия. Интериорът не е прекомерно луксозен и е лишен от скъпи декорации и предмети.

Според един виц, Ленин веднъж иска филц, с който да покрият пода под масата, за да му е топло. Когато, без негово знание, старият парцал е сменен с пищна мечешка кожа, той е бесен и настоява тя да бъде махната и да му върнат стария парцал. „Подобен лукс е недопустим в нашата разрушена и полу-обедняла страна,“ казва водачът на революцията.

Въпреки че Ленин демонстрира аскетизъм, той не отказва различни услуги, за които се плаща от държавната хазна.Владимир Ленин и Надежда Крупская

Владимир Ленин и Надежда КрупскаяВладимир Лобода/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Лидерът на революцията ползва услугите на чуждестранни лекари, които струват на държавата десетки хиляди долари. Освен това държавата плаща за двете дачи на Ленин, които гълтат много разходи за охрана и комуникации, поддръжка и обзавеждане. Тъй като заплатата на Ленин от 500 златни рубли месечно не може да покрие тези разноски, пари за тези удоволствия се отпускат от оголения държавен бюджет.  

Една от характерните слабости на Ленин сигурно е струвала на държавата малко състояние: гараж от луксозни автомобили, използвани от лидера на революцията.Rolls-Royce-а, на който се вози Владимир Ленин

Rolls-Royce-а, на който се вози Владимир ЛенинЮрий Каплун/Sputnik

От време на време Ленин кара своето Renault 40 CV, лимузината си Turcat-Mery 165 FM, Delaunay-Belleville 45, да не говорим за единствения автоматичен снегоход в света, базиран на модела Silver Ghost на Rolls-Royce.Николай Акимов, Дмитрий Соколов/ТАСС

Въпреки че си позволява да се поглези, Ленин е внимателен с парите, необходими за поддръжката на този луксозен гараж. През май 1922 г. той пише писмо, в което пита дали поддръжката на колите не излиза твърде скъпо.

„В гаража има шест коли и само 12 души. Заплатите са нормални. За колите се полагат добри грижи. Колите не се използват без причина“, се посочва в отговора.Sputnik

След смъртта на Владимир Ленин през 1924 г., тялото му е транспортирано с Москва с неговия Rolls-Royce Silver Ghost от Ленинские Горки – едно от провинциалните му имения край Москва. Имотът е наследен от брат му Дмитрий, който го обитава до 1949 година.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest