Забелязана е съветска „Бойна метла“ на американска машина

Въпреки че е създадена преди повече от седем десетилетия, съветската 14,5-мм зенитна установка ЗПУ-4 се използва активно в много армии по света.

Това оръжие, получило неофициалния прякор „Бойна метла“, се използва както за противовъздушна отбрана, така и за огнева поддръжка по време на сухопътни операции, предаде „Российская газета“.

Основата на установката са известните и считани за едни от най-мощните картечници в света „Владимиров“. Скорострелността достига 1200 патрона в минута. Началната скорост на куршума надвишава 1000 м/с, а максималният обсег на стрелба е 2000 метра.

На разстояние 500 м наличните боеприпаси проникват в бронирани плочи с дебелина до 50 мм. В резултат на това е възможно да се унищожат леки танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. Такива установки са монтирани на различни автомобили: пикапи, камиони ГАЗ-66, ГАЗ-3308 „Сладко“, ЗиЛ-157, ЗиЛ-131, както и бронирани превозни средства – МТ-ЛБ, БТР-50, БТР-60 и М113.

На базата на Т-72, използвайки ЗПУ-4, е създаден „Сирийският терминатор“, който осигурява ефективно прикритие на танкове и бойни машини на пехотата.

Наскоро установката е забелязана на Oshkosh FMTV 4×4 Cargo американско производство. Този автомобил с бронирана кабина се използва от сомалийската армия, която се бори срещу терористите.

Възможно е в бъдеще да видим и други версии на „Бойната метла“, защото в този клас оръжия за момента не е създадено нищо по-мощно.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest