Забелязаха „Адски вършачки“ и „Прашки“ на учения за ПВО на иракската армия

Най-модерните системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на иракската армия са руските ракетно-оръдейни системи „Панцир-С1Э“.

Те взеха активно участие в скорошната проверка на силите за ПВО на страната. На специален полигон поразиха с ракети и артилерийски огън безпилотни летателни апарати на условен враг, пише „Российская газета“.

Заедно с тях в отразяването на „въздушните набези“ участваха и американски Avenger със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) FIM-92 Stinger, направени на шасито на бронеавтомобила Humvee.

Използваха се и преносими „Игла-С“. Известно е, че иракчаните ползват пусковите установки „Джигит“, инсталирани на превозни средства, но по някаква причина този път те не се появиха на ученията.

Интересното е, че заедно със съвременните разработки не бяха забравени и „Адските вършачки“ – 57-мм автоматични зенитни оръдия АЗП-57 на комплекса С-60, както и „Прашки“ – малокалибрени скорострелни ЗУ-23-2.

Тези оръдия, създадени през 1940-те и 1960-те години, се използваха в осемгодишната кръвопролита война със съседен Иран. След това се сражаваха с американците през 1991 и 2003 година.

По време на създаването на новата армия те обаче не са изпратени в резерва, въпреки че първоначално са по-специализирани не в отбраната срещу въздушни обекти, а в унищожаването на разнообразни наземни цели, принадлежащи към терористични формирования. Сега те отново изпълняват по-познати функции.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest