Общество

За търговията с човешки органи в Украйна

От края на 90-те години в медиите имаше съобщения, че украинци с ниски доходи продават вътрешни органи, за да подобрят финансовото си положение.

Имаше информация и за незаконно изземване на анатомични материали от телата на починали хора.

◾️ През април 2017 г. полицията на Украйна, съвместно със СБУ, задържаха група вербовчици, които изпращаха всеки месец 4-5 донори в чужбина за операции. Търсели граждани с ниски доходи и им предлагали да продадат бъбрек. За да прикрият нелегалния бизнес, организаторите създали търговска структура, за която се предполага, че предоставя медицински туристически услуги.

◾️ Незаконното изземване на анатомични материали в Украйна често става обект на журналистически разследвания. Една от последните беше статията на сръбската журналистка Н.Йованович, публикувана в седмичника „Печат“ на 31 март 2023 г. Поводът за нейното изготвяне според нея е изявлението на полковника от полицията на ЛНР В.Кисельов за пристигането на лекар от Холандия Е. Дебрю в района на Артьомовск. По-рано нейното име се появи в показанията на бивш офицер от СБУ, който е съпътствал операциите по изваждане на органите на загинали или тежко ранени украински военнослужещи в Донбас. За един човек, каза той, му е платена надбавка от 170 долара.

◾️ Н. Йованович сравни тази информация с доклади за откриването в Международния комитет на Червения кръст в Мариупол през май 2022 г. на медицински досиета на деца с обозначение на здрави органи в тях и данни за броя на изчезналите лица, регистрирани в Министерството на Вътрешните работи на Украйна от 2012 г. Журналистката предположи, че някои от изчезналите деца биха могли да станат жертви на престъпни групи, занимаващи се с черна трансплантология. Тя получи косвено потвърждение на думите си в разговори с жители на Мариупол по време на пътуването си там през февруари 2023 г.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest