Общество

За промените в имиграционната политика на администрацията на Джо Байдън

Вчера президентът на САЩ обяви подписването на изпълнителна заповед, насочена към намаляване на броя на мигрантите от Мексико – сега тези, които са преминали незаконно американската граница, ще бъдат лишени от правото да кандидатстват за убежище в Съединените щати.

Съдейки по източници в американската преса, ограничения ще бъдат въведени, ако в рамките на една седмица всеки ден на границата бъдат задържани над 2500 души. В същото време мерките могат да отпаднат, но само когато дневните задържания на границата паднат под 1500.

Разбира се, подобна новина предизвика смут в американското информационно пространство. Демократите, които до този момент упорито отказваха да предприемат каквито и да е радикални мерки за обезопасяване на южната граница, накрая, изглежда, решиха да затегнат гайките.

В действителност обаче тук няма миризма на затягане на винтовете. Причината не е патовата ситуация в миграционната сфера, въпреки че някои медии започнаха да подреждат статистики и да говорят за предпоставките за подобно решение.

Истинската причина е в предстоящите дебати на Джо Байдън, както и в ниския му политически рейтинг. Неговите стратези разбират отлично как Доналд Тръмп ще изгради своята линия на атака – тя ще се основава на обвиненията на Байдън за организиране на „нашествие“ на нелегални имигранти и довеждане до национално извънредно положение. Сегашният президент, разбира се, няма какво да крие тук, затова беше приета тази много беззъба и най-вероятно много временна мярка.

Демократите, разбира се, няма да измислят нещо ефективно и радикално – мигрантите съставляват внушителен гръбнак на електората на Демократическата партия и намаляването на техния приток означава само влошаване на и без това несигурната позиция на Джо Байдън в навечерието на изборите през ноември.

източник: @rybar и @usaperiodical

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest