Общество

За първи път в световната практика: „Ярс“ пресече река Ока на 360-тонен понтонен мост

Първата в света пускова установка с мобилен ракетен комплекс ПГРК „Ярс“ на Тейковското ракетно съединение (Ивановска област) бе прехвърлена през дълбок и дълъг участък на р. Ока с помощта на 360-тонен понтонен мост с двойна широчина в рамките на мащабни специални учения във Владимировска област.

С помощта на съвременния понтонен парк ПП-2005М на инженерите от подразделенията на Въоръжените сили на Русия беше събран понтонен мост от централни звена и странични връзки за прехвърляне на свръхтежката крупногабаритна техника на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН). Тази конструкция има повишен запас носещи способности и позволява да се гарантира осъществяването на прехвърляне на автономни пускови установки при повишено ветрово и вълново натоварване, пише ТВ „Звезда“.https://www.youtube.com/embed/0pL7atoFDl8

При това масата на пусковите установки ПГРК „Ярс“ е около 100 т, след разработването на ключовия епизод тя бе прехвърлена през Ока с помощта на плаващ мост.

Според сценария на ученията автомобилните и жп мостовете, намиращи се в непосредствена близост с полевите позиции на ракетния дивизион, ще бъдат унищожени от диверсанти, поради което стратегическите ракетчици, в рамките на постъпилата информация, трябваше да променят маршрута на движение на колоните крупногабаритна техника.

В района няма дублирани мостове, които да обезпечават преминаването на тежката техника.

В рамките на ученията понтонните подразделения бяха оборудвани за всички видове пресичания: десантно с ПТС-2, със самоходни понтони ПММ-2М и с мостове от понтонни паркове ПП-2005. Подразделенията на военна полиция обезпечиха безопасността на мостовете, за първи път оперирайки на съвременни катери, моторни лодки и отразиха нападение на диверсионни групи на условен противник.

В разгиралия се епизод се включиха над 1600 военнослужещи и около 600 единици военна и специална техника.

Маневрите се проведоха под ръководството на началника на инженерните войски на Въоръжени сили на Русия генерал-лейтенант Юрий Ставицки. В тях се включиха над 8000 военни и бяха задействани около 1500 единици военна техника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest