Общество

За първи път в историята „Газпром“ работи на загуба

През първото тримесечие на 2020 г. „Газпром“ за първи път в историята започна да функционира на загуба, ако се вземат предвид руските счетоводни стандарти (РБСУ).

Загубата възлиза на 306 млрд. рубли (близо $5 млрд.), изчислена от „Интерфакс“.

Зимният период традиционно се счита за най-добрият за руския експортен монополист, тъй като търсенето на газ е най-високо през тези месеци. Преди година компанията реализира печалба от почти 200 млрд. рубли (около $2,5 млрд.), пише „Лента“.

През второто и третото тримесечие „Газпром“ от време на време регистрира загуби, но ситуацията винаги се компенсира от първото тримесечие, което в някои години представлява до половината от годишната печалба. Четвъртото тримесечие, което включва и един зимен месец, беше второто най-важно за компанията.

Проблемът за „Газпром“ беше необичайно топлата зима и препълнените европейски хранилища, в които компанията активно изпомпва газ, за ​​да подобри статистиката за 2019 година. Увеличаването на доставките на втечнен природен газ изигра роля. Заедно с рязкото превишаване на предлагането над търсенето доведе до рекордно намаляване на цената на горивото.

Отчетите вземат предвид само статистическите данни на компанията-майка, а данните по МСФО, включително показателите за дъщерни дружества, засега са достъпни само за четвъртото тримесечие на 2019 година. От тях следва, че нетната печалба е намаляла почти два пъти до 165 млрд. рубли (около $2 млрд.) и поради плащането на глоба на „Нафтогаз“ по решение на Стокхолмския арбитраж се е образувала парична разлика в размер на 186 млрд. рубли ($2,5 млрд.).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest