За какво са им на САЩ Ми-24 и Ан-2?

Пентагонът планира да купи съветска авиационна техника: ударен вертолет Ми-24 и самолет Ан-2.

Те са необходими за обучение на инструкторите от Корпуса на морската пехота на САЩ, пише RT, като се позовава на известие за потенциалния договор.

„В полетната фаза на курсовете по тактика и въоръжение в качеството на реалистичен условен противник ще участват два летателни апарата, предоставени от изпълнителя. Те ще се използват по време на изпълнението на летателните упражнения в съответствие с разпорежданията на командващия MWATS-1“, гласи документът.

Зад абревиатурата се крие центърът за повишение на квалификацията на летците на КМП в Юма, Аризона.

Пентагонът по-рано съобщи намерения да се сдобие с пълноразмерни макети на съветско въоръжение и бойна техника. Става дума за копия на стрелково оръжие и гранатомети. Те трябва да са направени от як материал, за да издържат многогодишни тренировки.

Ми-24 е съветски ударен вертолет. Той получава прозвището „летяща БМП“ заради съчетанието си от защитеност и огнева мощ. Машината има множество модификации и, освен силовите структури на Русия, стои на въоръжение в още 58 страни по света. След разпада на Варшавския блок САЩ получиха между три и шест такива машини от Германия – те се използват за тренировки на зенитчиците.

Ан-2 е съветски многоцелеви самолет, приет на въоръжение през 1947 година. Стои на въоръжение в армиите на 23 страни по света, отбелязва „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest