За какво е създаден първият руски танк „Вездеход“

На 18 май 1915 г. започват изпитания на първия руски танк – „Вездеход“, създаден от майстора на руско-балтийския инженерен завод с „военната“ фамилия Александър Пороховшчиков, който се отличава със склонността си към изобретателност.

Достатъчно е да споменем, че на 18-годишна възраст Пороховшчиков построява първия си самолет.

Част от творенията на изобретателя са създаването на моноплан, разузнавателен самолет с необичаен дизайн „Би-Кок“ и тренировъчен самолет от серия „П“, пише „Российская газета“.

Любопитно е, че до появата на „Вездеход“ практически няма широко приложение на термина „танк“ като обозначение за военна машина. Да, и първият дизайн на руския изобретател малко прилича на страхотна военна техника. Следователно образецът дори не е наречен танк, а всъдеход с гъсенично придвижване. Александър Пороховшчиков обаче възнамерява да монтира броня и оръжия върху него.

За идеята за създаване на танк изобретателят е подтикнат от наблюдението на тренировъчни маневри, по време на които е отработено движението с вериги. „Тъжно нещо е да нападнете в атаката под картечниците на врага“, по-късно споделя впечатленията си Пороховшчиков. Тогава се появява идеята да атакува противника с помощта на високопроходима машина, защитена с броня и картечници.

По време на първите тестове на терен „Вездеход“ показва отличен резултат, ускорявайки до 25 км/ч, с което между другото първите британски и френски танкове не могат да се похвалят. Последвалите тестове, проведени през юли, разкриват слабите страни на машината. По-конкретно, „Вездеход“ има проблеми при завоите в движение. Понякога шофьорът дори помага на машината си. В допълнение гъсеничната верига изскача от барабаните. Всичко това изисква допълнително усъвършенстване на продукта.

Подобреното превозно средство за всякакъв терен усъвършенства колесно-гъсеничния ход. В същото време, благодарение на разположението на гъсениците, тя може да минава през препятствия по пътя си, което е иновативно решение за онова време. Опростеният и водоустойчив корпус подсказва възможността за движение през водни препятствия.

„Вездеход“, с дължина 3,6 м, ширина 2 м и височина 1,5 м без купола, е трябвало да тежи около 4 т след окончателното сглобяване и усъвършенстване. Машината се състои от заварена рамка и една широка гъсенична верига, изработена от гумирана тъкан, която се издърпва над барабаните. Мощността на двигателя е 10 конски сили. За танка било предвидено наличието на въртяща се кула с картечница. „Вездеход“ се управлява от един човек.

По интересен начин е решен проблемът с бронята. Александър Пороховшчиков предлага принципа на многослойната броня: между два стоманени листа се слага еластична лента от изсушени и пресовани водорасли и козина. Общата дебелина на такава броня е 8 милиметра.

Въпреки тестовете през 1916 г., по време на които танкът на Пороховшчиков ускорява до 42 км/ч, финансирането на проекта престава.

През януари 1917 г. конструкторът предлага проект за „Вездеход-2“ с екипаж от четирима души. В тази машина има боен купол с три картечници „Максим“. Четвъртата картечница е инсталирана в предната част на „Вездеход“. Усъвършенствана е и ходовата част на танка. Въпреки това, експертите все още намират недостатъци в машината. По-специално се посочват ограниченията при стрелба с картечниците, проблеми с охлаждането на оръдията, липсата на предимства при движение по нормален път, както и предполагаемите трудности при шофиране по рохка почва.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest