Юлияна Дончева: „Съборна“ е европейското лице на София, а искат да я превърнат в квартална улица

Станислав Недков: Мутри са не ММА, а тези, които закриват Специализираната прокуратура и КПКОНПИ

Юлияна Дончева – екс народен представител от НДСВ и Новото време и Станислав Недков – Стъки, председател на федерацията по ММА, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментираха следните теми:

Работата на 45-то Народно събрание.

    В началото на разговора водещата попита Стъки обича ли все още Юлияна след 11 години брак. Той отговори, че я обича дори по-силно от преди, защото с годините е видял колко добър човек е тя и каква прекрасна майка е.

   „Стъки, ти се ожени за жена политик и ти стана политик или може би пък ви събра интересът към обществените процеси, освен любовта?“, продължи Беновска. Стъки отговори, че не е станал политик и не мисли да става. Той продължи, че ще влезе в политиката, ако положението стане съвсем безнадеждно. А това, че изказва гражданска позиция и някои хора му имат доверие, не означава, че е политик. Той заяви: „Смятам, че отвън, когато не си в тази мръсна игра, можеш да бъдеш по-обективен и да казваш всичко, което мислиш. Докато политиката може би променя човека!“.

    Водещата цитира мисълта, че политиката променя живота на хората бързо, но за кратко, а изкуството и културата бавно, но за дълго и добави, че сме станали свидетели на едно Народно събрание, което е изгоряло като бенгалски огън и е изчезнало. Стъки отговори, че 45-то Народно събрание е оставило доста бели след себе си. Похарчени са били огромни пари за избори, а законодателният орган е изготвил един единствен закон, Изборния кодекс, който при това се е оказал противоконституционен. Този кодекс нарушава изборните права на милиони българи, чрез въвеждането на машинно гласуване.

      Водещата отбеляза, че машинното гласуване може би ще намали избирателната активност и вероятно ще бъде отменено от КС. Юлияна Дончева отговори, че е недопустимо да се приема едно толкова важно решение прибързано без никакво обществено обсъждане и попита кой дава право на народните представители да го правят. Беновска отговори, че ние, избирателите, сме ги вкарали в парламента и сме им дали това право. Дончева отговори, че този въпрос не е бил обсъждан предварително в обществото и изрази надежда КС да отмени машинното гласуване.

   Водещата разказа, че на изборите в Русия е станала свидетел как образовани хора се затрудняват да гласуват с машина и тя самата им е помагала, като по този начин е разбирала за кого са гласували. Стъки отговори, че това се случва на изток, ние в момента обичаме да гледаме на запад, а в нито една страна от ЕС няма машинно гласуване. Дори в страни като Германия машините изрично са забранени със закон. Той още веднъж подчерта, че хората в България нямат доверие в машините, а и повечето възрастни хора не могат да боравят с такава техника. Може би самите партии целят да падне избирателната активност и по-лесно да бъде преминавана бариерата от 4%.

Протестът, организиран от Станислав Недков срещу президента Румен Радев.

    Стъки обясни: „Ние протестирахме против разединителя на нацията Радев, който от една година се опитва да вкара страната в гражданска война, който по задкулисен начин узакони този противоконституционен изборен кодекс в 12 през нощта. Нашият протест коренно се различаваше от протеста на тези, които сега виждаме в парламента, които 6-7 месеца хвърляха яйца, домати, бомби по полицаи, ходеха с черни знамена. Докато нашият протест беше мирен с народни танци, български знамена, светли хора. След протеста подарихме български знамена на полицаите и им благодарихме, че не се поддадоха на провокациите миналата година и запазиха мира. Но ние имаме един президент, който вместо да бъде обединител, каквато е неговата функция, той е разединител на нацията!“.

   Водещата попита как са се събрали тези хора, които протестират и добави, че те излъчват доброта и спокойствие. Стъки отговори, че много хора, които са се страхували от протеста, са се опитали да изкарат, че той се състои от мутри и платени хора. Но само един поглед към хората, които са протестирали пред президентството, показва, че това са лъжи. Протестирали са хора, които обичат родината си, които цял живот са се борили да градят и в един момент идва един президент, който иска да разруши всичко съградено.

   Стъки подчерта, че протестът е бил и срещу отварянето на неограничен брой секции в Турция. Според него Изборният кодекс позволява всеки „дюкян“ в Турция да се превърне в изборна секция, без наблюдатели, с членове само от една партия. Това ще доведе до удвояване на гласовете на ДПС в Турция. Това потвърждава слуховете, че има договорка между Радев и ДПС за подкрепа на президентските избори през есента.

   Водещата отбеляза, че това едва ли ще се случи, защото от ДПС многократно са заявявали, че искат оставката на Радев, а отделни членове на партията са изразявали мнение, че са разочаровани от действията на държавния глава. Станислав Недков отговори, че често сме ставали свидетели на разминаване между думите и действията на политиците, затова не можем да вземем за чиста проба това, което говорят. Той изрази надежда изборите през юли да изкарат България от политическата криза, защото всички имаме нужда от спокойствие и работещо правителство, но правителство от родолюбци, които милеят за родината си, а не от хора, които търсят реваншизъм. Проблемите пред страната са огромни и всички ние очакваме решения от работещо правителство, а не всекидневни скандали.

   „Искам да ти кажа, че в момента на стрийминга получаваш много лайкове, сърчица, детелинки!“, отбеляза Беновска. Стъки отговори, че „троловете“ явно все още не са се активирали.

Работата на Дончева в 39-то Народно събрание.

    „Юлияна, той е готов политик! На теб не ти ли е мъчно за политиката, „златните времена“ си припомнихме с проф. Герджиков на НДСВ, не ти ли е мъчно за политиката?“, попита Беновска. Юлияна Дончева отговори, че ѝ е мъчно за онези времена, когато не са си позволявали да приемат законопроект без сериозно обществено обсъждане. Политиците са били изключително либерални и спокойни и не са си позволявали скандали. Тя продължи, че в момента в 45-то Народно събрание сме станали свидетели на много срамни сцени. Политиците първо са искали да си вдигнат собствените заплати, а след това не са имали време да гласуват добавката от 50 лева за пенсионерите. „Сещам се за 39-тия парламент с носталгия, защото беше коренно различен от това грозно лице, което видяхме сега. Надявам се хората, когато отидат да гласуват през юли, да не забравят какво са видели и трезво да преценят за кого да гласуват, защото едно е да си в предаване, да изнасяш концерти или да развяваш черни знаме, но друго е, когато влезеш в зала и твориш закони, които могат да обърнат живота на хората! Така че трябва да сме много мъдри, когато гласуваме следващия път!“, категорична бе Дончева.

Работата на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ.

    „Ще ми позволите ли да ви покажа снощи какъв фарс се разигра в тази така наречена комисия на Мая Манолова, ревизионната, която трябваше да разобличи Борисов. Сега ще ви пуснем едно видео!“, продължи Беновска и пусна записа от заседанието на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ от 7-ми май:

Илиана Беновска: Може ли една забележка от медиите, г-жо Манолова, ние искаме да станем свидетел, както станахме свидетели на предишното заседание на разказите на г-н, забравих му името, / Илчовски- б.р./ да станем свидетели на всичко останало, което ще се каже по казуса! И не е нужно да бъде закрито заседанието, предишното ви заседание беше открито.

Мая Манолова: Заседанието с изслушването на г-н Илчовски ще бъде открито. Става дума за документи, които са свързани с работата на фондовата борса.

Илиана Беновска: И какво тайно ще има в документите на НАП или фондовата борса?

Мая Манолова: Те не са на НАП документите!

Илиана Беновска: Моля Ви, молим Ви да се съобразите!

Мая Манолова: Не съм ви дала думата!

Илиана Беновска: Аз съм си я взела сама, няма да Ви чакам!

Мая Манолова: Ако искате да останете в залата не си взимайте сама думата!

Илиана Беновска: Извинете ме!

Мая Манолова: Иначе ще помоля квесторите! Никой журналист не си е позволил …

Илиана Беновска: Но ние сме дошли тук да отразим това, а не да ни изгоните през вратата!

Мая Манолова: Не Ви давам думата!

Илиана Беновска: Ще замълча, когато аз реша!

Депутат: Оставете ни да работим!

Илиана Беновска: Вие не работите в момента, вие се пазарите!

Мая Манолова: Г-жо Беновска, не Ви давам думата, моля Ви обръщайте се към мен, ако искате да се включите, накрая със сигурност ще можете да задавате въпроси!

Илиана Беновска: Не искаме накрая, ние сме в реално време всички!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Депутат: Как се казва затворника?

Илиана Беновска: Той го каза миналия път, назова името!

Светослави Илчовски: Не искам да унижавам хората!

Илиана Беновска: Той каза Миню Стайков миналия път, този ли е?

Мая Манолова: Много Ви моля!

Илиана Беновска: Ама не ме молете! Ние слушаме сега един стар разказ с малки подробности, които ги няма. Той каза миналия път Миню Стайков. Така ли беше? Така ли беше? Така ли беше? Г-н Божанков, накарайте г-н Илчовски да каже пак името на затворника, който е бил насилван!

Мая Манолова: Г-жо Беновска, ще помоля НСО да Ви изведе, ако продължавате!

Илиана Беновска: Много съм тежка и дебела, няма да могат да ме вдигнат!

Депутат: Това не е пресконференция, а заседание на комисията, много Ви моля!

Илиана Беновска: Но вие говорите неща, които миналия път ги слушахме и не давате на Иван Ангелов / „Градус“, атакуван от  Светослав Илчовски, зърнар б.р. /думата. А Илчовски повтаря все едно и също и даже спестява сега подробностите. Нека да каже името на затворника  пак!

Мая Манолова: Моля Ви, не съм Ви дала думата!

Илиана Беновска: Аз съм си я взела, не съм я искала.

Депутат: Нямате право да я взимате!

Илиана Беновска: Правата си ги взимам аз, не чакам да ми ги дадат!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска пита Илчовски срещу колко пари и зависимости говори срещу Борисов?

Илиана Беновска задава въпроси на  Светослав Илчовски, зърнар по време на заседание на Временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години, което се проведе на 7-ми май 2021 г.

Илиана Беновска: Г-н Илчовски, кой Ви прати тук в тази комисия, заради какви зависимости и на каква цена? Трябва да отговорите на този въпрос, защото всичко, което говорите дотук, няма доказателства, говорите празни приказки!

Димитър Стоянов: Г-жо Беновска, научете се да правите журналистика, а не внушения!

Илиана Беновска: Моля, не чух! Кой ме научи на нещо?

Димитър Стоянов: Аз!

Илиана Беновска: Вие?

Димитър Стоянов: Научете са да правите журналистика, а не внушения!

Илиана Беновска: Кой говори? Кой говори? Аз не правя внушения! Отговорете ясно, Иван Ангелов е дошъл тук, за да разкаже, той може би също ще прави внушения! Вие правите внушения, втори ден разказвате една  и съща история, която не почива на никакви факти!

Светослав Илчовски: Защото няма друга!

Депутат от комисията: Г-жо Беновска, стига толкова, зададохте си въпроса, без внушения моля Ви!

Илиана Беновска: Не правя никакви внушения! Не сте професионалист, не правя внушения! Питам – ако той / Илчовски- б.р./ не е поръчан, ще каже – не съм поръчан и не съм купен!

Депутат от комисията: Моля Ви, млъкнете!

Илиана Беновска: И да си довърша само въпроса, след като свършите тази поръчка отговорете – НСО защо Ви охранява?

Депутат от комисията: Г-жо Беновска, моля Ви, зададохте си въпроса,  стига толкова!

Илиана Беновска: Защо НСО Ви охранява? Защо сте заплашен, кой Ви заплашва, Ангелов ли?

Депутат от комисията: Г-жо Беновска, моля Ви!

Илиана Беновска: Хайде да попеем, искате ли? Канонон: /Беновска запява – б.р./

Frère Jacques, frère Jacques

Dormez-vous ? Dormez-vous ?

Sonnez les matines ! Sonnez les matines !

Din, dan, don; din, dan, don

Говорите непрекъснато върху мен? Отговорете  Илчовски, защо НСО Ви охранява? Кой Ви заплаши?

Депутат от комисията: Г-жо Беновска, моля Ви, зададохте си въпроса!

Илиана Беновска: Млъкнете, върнете си заплатата, каза колежката Ива!

Депутат от комисията: Г-жо Беновска, благодаря, зададохте си въпроса, нека да отговори!

Илиана Беновска: Зададох си въпроса, но Вие говорите върху мен, пак ще попитам – Защо НСО Ви охранява?

Светослав Илчовски: Не съм пускал жалба някой да ме охранява!

Илиана Беновска: А защо?

Светослав Илчовски: Котарак не го е страх от мишки!

Илиана Беновска: Кой е този котарак? Вие мишка ли сте? Вие се правите на змей в момента, „змей горянин“ от село не знам кое!

Светослав Илчовски: Не, мишка съм! От най-мръсното село на планетата съм!

Илиана Беновска: И аз съм от село! И така, бяхте заплашен ли?

Светослав Илчовски: Никой не ме е пратил тук? Не познавам „черепи“, не познавам никой!

Илиана Беновска: Благодаря Ви, уважаеми г-н Илчовски, успокоихте ли се вече! Браво, да попеем малко!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Илчовски, пак да Ви питам – кой Ви прати тук, срещу какви пари и какви зависимости?

Светослав Илчовски: Г-жо Беновска, мен няма кой да ме купи!

   Беновска продължи: „Ето, Юли и Стъки, картинка, това е Народното събрание! Докога ще продължаваме така? Ще станем ли Белгия и Израел със служебни правителства по 2 години, формирани от „любимеца“ на Стъки Радев?“. Станислав Недков отговори, че може би точно това е целта. Той продължи, че заседанието на въпросната комисия е приличало много на „народен съд“, право да говорят са имали само председателят и свидетелят, който по данни на много медии е част от „ъндърграунда“ в своя регион с много зависимости. Въобще цялата история много прилича на „Костинброд“ 2 – хвърлят се някакви обвинения в общественото пространство, без доказателства, но непрекъснато се говори за тях с цел да се смъкне резултата на една определена партия. Водещата се съгласи.

   Юлияна Дончева коментира, че точно хората, които непрекъснато се оплакват от липса на свобода на словото, изведнъж заплашват с извеждане от залата Беновска, когато задава въпросите си. Същите журналисти на предишно заседание на комисията са разпространявали фалшивата новина, че Стъки е бил на комисията и е заплашвал. Истината е, че Стъки изобщо не е бил в сградата на парламента. Накрая ще се окаже, че всичко е една огромна скалъпена история.

   „Много си права! Може би сме свикнали, но не трябва да свикваме, всеки от нас тримата да чете какви ли не глупости за себе си, които граничат понякога с безумие. Може би трябва по-енергично, ето, Стъки го прави, да пречупим тази тенденция. Аз често се питам децата ни в какво общество ще живеят. В едно ги възпитаваме, а те друго виждат навън!“, коментира Беновска. Юлияна Дончева отговори, че за съжаление децата ни стават свидетели на омраза и разединение. Тя подчерта, че трябва да учим децата си на морал, на зачитане на националните ценности, да обичат България. Точно затова и Стъки е излязъл на площада с хора и добро настроение, а не с омраза.

     „А липсва ли ти журналистиката, щеше ли и ти, като мен, да се бориш за думата?“, попита Беновска. Юлияна Дончева отговори, че журналистиката винаги ѝ е липсвала, но се радва, че това, което мисли, Стъки го изразява активно.

Какво е да си ММА звезда?

    „Стъки, какво е да си ММА звезда?“, попита Беновска. Стъки отговори: „Явно в България не е много добре, защото „опорките“ на медиите на петорната коалиция в парламента злоупотребяват с моята професия и я смятат за много лошо нещо. А в цял свят, където и да отида, всички посрещат тези спортисти с уважение! ММА е спорт като всички останали и успехите в него не са по-малки!“.

    „Ще правите ли и сина такъв?“, продължи Беновска. Юлияна Дончева отговори, че той сам ще реши и продължи, че ММА изисква много голяма самодисциплина и пожелава на всеки мъж да я има. Тя продължи, че Стъки е човек, който вярва в ценности и затова е изумена от тези посредствени етикети, които се слагат на хората, които практикуват този спорт. „ММА възпитава много качества, които майките ще са горди, ако ги виждат в своите момчета! ММА може да изглежда агресивен, но това е спорт в рамките на ринга. Аз в тези 11 години, в които съм със Станислав, никога не съм го виждала да агресира извън ринга!“, категорична бе тя. Стъки добави: „ММА бойците не са страшни, не са мутри! Ние сме възпитани хора, който си обичаме родината! По-страшни са мутрите в бели якички, които приемат закони на тъмно, за да обслужват мафията, които закриват специализираната прокуратура и КПКОНПИ!“.

   „Мутри май са тези, които написаха „Мутри сбогом“!“, заяви Беновска. Юлияна Дончева и Стъки се съгласиха.

Казусът с улица „Съборна“ и намеренията на Столична община да я превърне в пешеходна зона.

    „Юле, какво ще правим със „Съборна“, ти държиш магазин там? Това е някаква уж пешеходна зона, в която има някакви кални кашпи, в които няма нищо, но препречват улицата. Как се прави бизнес, как се плащат данъци?“, попита Беновска. Юлияна Дончева отговори, че това е добър пример за хора, които заемайки обществена позиция, могат да разрушат облика на София, която точно в тази част е приличала на европейска столица. Тя продължи: „И един човек, знаем го всички, няма да му правя реклама, поради някакви негови лични мотиви, иска да превърне улицата в квартална, която да обезличи центъра на София! Никой от тези, които искат да унищожат „Съборна“, не си задава въпроса как един бизнес може да оцелее в толкова трудна обстановка. Това е същата групичка хора, които в момента работят деструктивно в Народното събрание, те работят деструктивно и в столицата, така че разрухата е на всички нива!“.

    „Аз поставих въпроса и получих отговор, че евентуално би имало заседание на комисията по транспорта на 10-ти май и евентуално ще се вземе решение за проблемите на „Съборна“. На 20-ти, когато има общинска сесия, ще видим дали ще се случи така!“, продължи Беновска. Юлияна Дончева отговори, че вижда страх сред общинските съветници от едно определено лице и добави, че софиянци са свикнали да имат европейски център и съветниците би трябвало да се съобразят с това.

   „Вие там направихте и културна зона, театралните афиши, които поставихте, още стоят, направихте един прекрасен концерт, в който пяха Д2, „Тангра“, Косьо Марков. Имаше и цяла литературна част. Направихте най-красивата новогодишна украса, статистически най-много хора се снимаха пред нея!“, припомни Беновска. Юлияна Дончева отговори, че идеята е площад „Света Неделя“ да бъде точно такова място и там човек спокойно да може да паркира. Тя подчерта, че когато човек няма място за паркиране и обикаля с колата си, тогава генерира и много повече вредни емисии. Така че хората, които търсят по-спокоен достъп до центъра, трябва да бъдат улеснени.

    Стъки заяви: „София е жив пример за това, което се случва на национално ниво в политиката – хора некомпетентни, без ден трудов стаж, хора, които са си изкарвали прехраната на наш гръб с държавни постове, се опитват да говорят от наше име и да въвеждат правила, които не са в наш интерес. Аз Ви давам жокер, проверете същото това лице, след като се бори за справедливост, дали е редно да участва в общински борд на общинско дружество. Той заседава само един работен ден в месеца в този борд, а получава 4000 лева заплата, които от няколко седмици са намалени на 2000 лева. Проверете дали е редно този човек, който се бори за правата на „Съборна“ да получава за един ден 2000 лева заплата!“.

Пожеланията им към зрителите и слушателите.

    Стъки заяви: „Очаквам най-после да спре това разединение на българския народ, всички се нуждаем от мир, от работещо правителство и приключване на тази политическа криза. Всички очакваме работеща държава и решаване на проблемите, които стоят пред всички нас!“.

   Юлияна Дончева каза: „Аз се присъединявам към Стъки. В Светли празници сме, нека да запазим малко повече светлина в душата, да се обичаме и да забравим тази омраза. Хората, които я сеят, да ги изгоним от местата, от които зависи нашият живот и бъдещето на нашите деца!“.

Подаръкът.

    Водещата подари символично на двамата здрави, български, червени ябълки. Стъки каза: „Дано да нямаме изгнили ябълки в управлението на страната! Дано да бъдат винаги такива здрави, червени и хубави!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 8-ми май 2021 г. 

Pin It on Pinterest