„ЙОРН УТСОН: ОПЕРАТА В СИДНИ” И „НЕВИЖДАНИ СНИМКИ ОТ АНФАЛ” СПЕЧЕЛИХА НАГРАДИТЕ НА ПУБЛИКАТА ОТ ОНЛАЙН ИЗДАНИЕТО НА „МАСТЪР ОФ АРТ” 2020

Поради големия интерес 7 документални филма за изкуство ще могат да се гледат още 7 дни с билета за онлайн изданието на „Мастър оф Арт“ в neterra.tv

Първото онлайн издание на фестивала за документално кино „Мастър оф Арт”, на който НДК е домакин и партньор, отбеляза висок успех и засилен интерес от страна на публиката. В рамките на 21 дни – от 9 до 30 април, любителите на седмото изкуство имаха възможност да се насладят на 42 пълнометражни и късометражни заглавия.

„Мастър оф Арт“ е първият филмов фестивал в България, който направи онлайн издание и реализира около 40 000 гледания в платформата neterra.tv. Над 250 души от цялата страна гласуваха онлайн и избраха своите победители в категориите за пълнометражен и късометражен филм.

Големият победител от онлайн изданието сред пълнометражните филми е датското заглавие „Йорн Утсон: Операта в Сидни”, а измежду късометражните се отличи иракският филм „Невиждани снимки от Анфал”, който предизвика истинско вълнение сред публиката.

Поради големия интерес организаторите на фестивала решиха да реализират допълнително 7-дневно удоволствие за публиката чрез достъп до 7 документални филма за изкуство. Филмите ще могат да се гледат със закупения билет за онлайн изданието на „Мастър оф Арт“. Те ще бъдат достъпни отново в платформата neterra.tv. Включените заглавия са наградените филми от тази и миналогодишните издания на фестивала. Сред тях са „Отивам си у дома – Джими Скот”, „Аз, Клод Моне”, „Азбуката на Грийнауей”, както и новия документален филм на Найо Тицин „Стихията Медея” и др.

Пълното издание на фестивала „Мастър оф Арт” ще се проведе от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”, кино Одеон, Дом на киното, G8, Евро Синема, Зала Славейков – Френски институт.

Филмовият Фестивал „Мастър оф Арт“ е част от Календара на Културните събития на Столична Община, подкрепен от НФЦ. „Master of Art” се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация „Master of Art“ със финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община, на Фондация „Америка за България“ и на Националния Филмов Център.

Новите дати на прожекциите през септември и цялата програма ще бъдат обявени на ndk.bgmasterofartfilmfestival.comкакто и на Фейсбук страниците на фестивала и НДК.

Пълен списък на наградените филми, които ще бъдат достъпни онлайн:

  • „ЙОРН УТСОН: ОПЕРАТА В СИДНИ” – Награда на публиката от онлайн изданието 2020
  • „НЕВИЖДАНИ СНИМКИ ОТ АНФАЛ” – Награда на публиката от онлайн изданието 2020
  •  „ОТИВАМ СИ У ДОМА – ДЖИМИ СКОТ” – Награда MASTER OF ART – AURUBIS AWARD – за най-добър документален филм през 2017 г.
  • АЗ, КЛОД МОНЕ – Награда за най-красив филм на „Мастър оф Арт“ през 2017 г.
  • „АЗБУКАТА НА ГРИЙНАУЕЙ” – Награда MASTER OF ART – AURUBIS AWARD – за най-добър документален филм през 2019 г.
  • „СЛЕДИ ОТ ДУШАТА” – Награда за най-красив филм на „Мастър оф Арт“ през 2019 г.
  • „СТИХИЯТА МЕДЕЯ” – Документален филм на Найо Тицин (филмът е част от извънконкурсната програма)

Pin It on Pinterest