Йордан Караджов: Уважавам Слави, но предпочитам да го гледам като водещ на шоу, а не като премиер

Йордан Караджов, рокмузикант, група „Сигнал“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Политическата обстановка след изборите.

    „Озаглавила съм разговора с част от твоя песен по текст на Александър Петров, „в друго време, в друг свят“, но ние сме политическо радио и искам да коментираш политическата обстановка в момента, „в друго време, в друг свят“ ли попадаме в България?“, попита водещата. Йордан Караджов отговори, че би му се искало да живеем в друго време и друг свят, защото сега цари мракобесието, неуважението, недипломатичността между хората, като се започне от най-ниско ниво и се стигне до парламента.

      Водещата попита вижда ли такава възможност и дали Слави Трифонов и екипът му ще ни въведат в това „друго време, друг свят“ с повече художественост и смисъл? Гостът ѝ отговори, че при все че всичките са му приятели смята, че няма да ни отведат „в друго време, в друг свят“, защото това, което вижда през последните дни в парламента, няма нищо общо с творчеството и добротата между хората. ИТН са започнали с невероятен бяс да отнемат правото на една партия, която ръководи от 10 години и все пак е направила нещо. Ако ИТН се обърнат отново към творчеството, тогава биха могли да имат успех.

   Водещата пусна на госта си записа с изказването на Бойко Борисов при изписването му от болницата.

Борисов: Как тази уж дясна партия, казвам уж, защото те на практика са най-левите, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов. С цялото ми уважение ще кажа само една история, защото Иван Костов аз го уважавам, като премиер многократно той е идвал при мен, при Томислав Дончев и сме говорили по много теми, защото той притежава качества, които за не. Той не харесва хората и каквито и протести да има, той никога няма да се съобрази. Може би това е по-правилно, не знам, но той е твърд човек. И аз много го харесвам. Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино, срещнахме пред киното Иван Костов с жена му. Костов се здрависа с мен. Слави Трифонов си подаде ръката, той си бръкна в джоба и не му подаде ръка. Партията на Иван Костов днес безусловно подкрепя тази партия на Слави Трифонов, а не най-голямата дясна. Корнелия Нинова каза вчера, че аз задкулисно със Станишев съм я сменил. Аз за нея мра да стои. Освен това думите ми бяха от трибуната на парламента – стига си ми ги пращал, една по една ги пращай. Ту Мая, ту Корнелия. Забравихте ли? Така че да не се плашат. Аз, ако бях на мястото на Слави Трифонов, щях много да се плаша, защото, ако не ти поставят никакви условия, значи ти готвят капан. Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу!

   „Борисов каза, че не е решил да прави шоу, като може би намекна на Слави, че неговият опит да прави партия може би не е от най-успешните, как го тълкуваш?“, попита Беновска. Караджов отговори, че всеки човек трябва да си знае мястото – Борисов като политик и Слави като шоумен. Той продължи, че има някакъв паралел със Зеленски в Украйна. Певецът заяви: „Успехът на Трифонов може би е оправдан от това, че хората са поискали да има някаква промяна в тази държава, но аз от 20 години съм свикнал да го виждам от екрана като най-добрия шоумен и много трудно ще ми бъде го възприема като човек начело на правителство или от банката в парламента. Но времето ще реши този проблем!“.

Водещата пусна на Караджов записа от разговора си със Слави Трифонов от 22 октомври 2013 г.

Илиана Беновска: И даже наши колеги тръгнаха да стават и политици. Ти между другото защо не станеш политик, имаш такава голяма аудитория, толкова голяма известност, толкова много опит и знания, защо и ти не тръгнеш да ставаш политик?

Слави Трифонов: Сериозно ли питаш?

Илиана Беновска: Много сериозно. За да се неутрализира малко с друг полюс пространството.

Слави Трифонов: По смисъла на професионализма и по смисъла на това, което е казал Кант за смисъла на живота, че човек трябва да се самоосъвършенства, един професионалист трябва да работи нещо, в което да става все по – добър и по – добър. Не вярвам това за пенкилера, че като можеш да правиш едно нещо добре, ще можеш да правиш и друго добре. Тоест примерно си добър като пожарникар, или шеф на охранителна фирма и това означава, че си добър като кмет или министър – председател.

Илиана Беновска: Или си бил добър като безработен и после си станал добър като министър – председател.

Слави Трифонов: Никога не съм бил безработен.

Илиана Беновска: Не ме слушаш. Бил си добър като безработен, а после се станал добър като министър – председател. Какво казах?

Слави Трифонов: За мен ли говориш?

Илиана Беновска: За кого говоря бе хора? Има ли някой, който се сеща тука?

Слави Трифонов: За кого говориш? Говориш за Орешарски ли в момента?

Илиана Беновска: Не.

Слави Трифонов: А за кого?

Илиана Беновска: Който може ще се сети. Та да питам аз, ще станеш ли политик?

Слави Трифонов: Добре, нали си смела, давай кажи, за кого говориш?

Илиана Беновска: Какво значи смела, да стана сега и да кажа истината е.

Слави Трифонов: Беновска пита Станишев…

Илиана Беновска: Кой назначи Делян Пеевски? Беновска пита Борисов за неговото минало. Нещо пропускаш, така ли беше?

Слави Трифонов: Да, и това е вярно.

Илиана Беновска: Въпросът е следния. Да си довърша темата за политика, че много ме кефи. Ако ти тръгнеш да ставаш политик всичко ти е десет.

Слави Трифонов: Защо?

Илиана Беновска: Вече го изредих тука, пак ли да те полаская? Слави, много си висок, не само на ръст. Много си висок по интелект и въздействие.

Слави Трифонов: Не е ли логично аз да стана, окей, аз ставам политик и след това? То не е достатъчно да станеш политик.

Илиана Беновска: След това спираме да пускаме нашата любима песен, която пускаме по „Радио К2″, заедно със стихотворението на Ръдиърд Киплинг „Ако“, „Нема такава държава“ и почваш да пееш „ Ето я такавата държава, аз я ръководя Слави Трифонов“.

Слави Трифонов: Усещам някаква ирония, аз не съм тръгнал да ставам политик.

Илиана Беновска: Няма ирония, създаваш освен политически и художествен образ, ще ставаш ли политик?

Слави Трифонов: Не.

Илиана Беновска: Само едно ти куца, да знаеш.

Слави Трифонов: Кое?

Илиана Беновска: Може би трябва да се задомиш преди да станеш политик.

Слави Трифонов: Бойко Борисов не е женен, пък стана политик.

Илиана Беновска: Бил е. Я виж Сергей Станишев как се задоми, че и две деца роди.

Слави Трифонов: Това е хубаво.

Илиана Беновска: Много е хубаво.

Слави Трифонов: Аз за каква тема те поканих, ти накъде тръгна.

Илиана Беновска: Ами канализирай ме тогава.

„Ето го нашият бъдещ партиен и държавен ръководител! Годен ли е за политик, той е добър водещ, беше ми приятел много години, умен човек и чувствителен, но ще може ли без слушалката в ухото, виждаш, че му говорят и той се обърка на няколко пъти, не се сети за Станишев, нещо му казаха за Кант, той не можа да го осмисли?“, попита Беновска. Караджов отговори, че продължава да уважава Трифонов, защото той е оправдан интелект в това, което прави. Изисква се много здрав екип, за да имаш толкова успешно предаване 20 години. Слави е направил кампанията си чрез телевизията и предаването си. Караджов добави: „Аз все пак бих предпочел да го гледам във вечерното му шоу, отколкото начело на правителство или в парламента!“.

   „А ще отиде ли „на кино“ Борисов, всички са се юрнали срещу него?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че според него е трябвало по-дипломатично и човешки да се обърнат към ГЕРБ техните политически противници. Вместо това те са се втурнали да отричат Борисов по всички възможни начини. „А всички ядоха от ръката му!“, отбеляза Беновска. Данчо Караджов се съгласи и добави, че Борисов има качества, които отново да го вдигнат на крака.

     „Борисов каза – Слави направи партия, аз още не съм тръгнал да правя шоу, дали няма да ги видим в разменени амплоа?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори, че един шоумен по-скоро би могъл да стане политик, отколкото обратното.

Песента „В друго време, в друг свят“.

    Водещата пусна в ефир песента „В друго време, в друг свят“ по текст на Александър Петров. Беновска попита: „Велико! Как се чувстваш, като се гледаш отстрани?“. Йордан Караджов отговори, че понякога се изненадва, но това е приятно, защото разбираш, че това, което си останил, явно не е било напразно. Той продължи, че „Сигнал“ имат над 7000 концета в България и по света за над 40 години.

    Йордан Караджов разказа, че песента е била създадена, след като се е срещнал със свой приятел, чиято съпруга е починала и той го е попитал дали може по някакъв начин да я възпее в песен. В този период „Сигнал“ са свирили в Кипър и Караджов всеки ден е ходил в един рокклуб, сядал е на пианото и е мислил песента. След като са се върнали в България е помолил Александър Петров да напише текст за песента, но такъв, че всички да плачат като я слушат. Песента е изпълнена за пръв път през 1997 г.

    Водещата разказа, че когато преди години е починал баща ѝ, непрекъснато е слушала тази песен и се е утешавала, че наистина ще се видим в друго време и в друг свят.

Предстоящото издаване на албум с песни по текстове на Александър Петров.

    Йордан Караджов разказа, че преди няколко месеца му е хрумнала идеята да се направи албум по стихове на Сашо Петров. Вече има 5-6 записани песни. Той продължи: „Обадих се на Сашо и му казах – имам идея, следният албум на „Сигнал“, който ще се казва „След тъмнината“, да бъде изцяло от твои текствое! Той ми каза – Данчо, ти осмисли годината ми с тази идея! А ние с него сме много големи приятели още от 1995 г., когато направи текста по музиката „Между ад и рай“!“. В края на лятото или началото на есента този албум трябва да е готов.

Косьо Марков.

     Йордан Караджов каза, че Косьо Марков е бил много интелигентен човек и страхотен музикант. Той разказа, че още като ученик се е запознал с него. По-късно са направили успешния проект „Легендите“ и добави: „Страшно съжалявам за него, защото българската музика изгуби един много истински музикант и човек преди всичко!“.

    Водещата пусна в ефир песента „Денят“, направена от „Беновска пита“, Косьо Марков и Сашо Петров, в която се е включил и Боби Косатката, в памет на Косьо Марков. Данчо Караджов каза, че песента е прекрасна рок балада, отговаряща напълно на амплоато на Марков като музикант. Беновска разказа как всички са били под карантина, когато са правили песента, непрекъснато са си разменяли текстови и звукови файлове и е било незабравимо преживяване.

Песента „Утре“.

    Йордан Караджов разказа, че песента по текст на Сашо Петров е записана в студиото „Аби Роуд“ в Лондон, в което „Бийтълс“ са записали всичките си албуми. Тя е изпълнена с надежда за повече здраве и по-добър живот за всички хора по света. Водещата пусна в ефир песента.

Записите им в студиото „Аби Роуд“ в Лондон.

    Водещата показа снимки на група „Сигнал“. Йордан Караджов коментира, че част от снимките са от стълбите на студиото „Аби Роуд, където преди време „Бийтълс“ също са се снимали и където са записали всичките си албуми. Той разказа, че в първия момент не са разбрали какво точно се случва и чак месец след записите са асимилирали къде точно са били и какво са правили.

Щастлив човек ли е Данчо Караджов?

    Йордан Караджов каза, че се чувства щастлив човек. Той разказа, че има трима внуци, две момичета и едно момче. Наскоро е стоял в дома си прегърнат с двете си внучки и им е казал, че е най-богатият човек на земята. Едната внучка го е попитала колко пари има? Караджов е отговорил – „Аз съм най-богатият човек на земята, защото ви имам вас!“. Той продължи, че вече 50 години е заедно със съпругата си, има две деца, Даниел и Лора и всички те го правят много щастлив. Оставил е и успешни следи в българския рок.

   „Кое е най-важното в живота на човека? Какво цениш и какво никога не би престъпил?“, попита Беновска. Йордан Караджов отговори, че никога не би престъпил семейството си, което му е дало страшно много подкрепа. Семейството е най-важното в живота на един човек. Беновска му пожела: „Целият екип ти пожелаваме много щастие на теб, на семейството, на внуците, на бъдещите внуци, на бъдещите песни и концерти! И да се държим ръка за ръка, защото 5 пръста могат да бъдат счупени един по един, но в юмрук по-трудно!“, с което завърши разговора си с Данчо Караджов в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 24-ти април 2021 г. 

Pin It on Pinterest