Общество

Йонко Мермерски: Желая успех на новото правителство, Николай Събев е „български Тръмп“

проф. Йонко Мермерски, превеждал на експрезидента Доналд Тръмп и експремиера Бойко Борисов, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти декември 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Подаръкът.

    „Добре дошъл, какво правите толкова често в България?“, попита Беновска. Йонко Мермерски отговори: „Първо бях решил да дойда за Вашия рожден ден, обаче закъснях, не по моя вина, полетът закъсня, затова ти нося подарък, отвори го, защото носи символика!“. Водещата отвори подаръка – портфейл с банкнота от 20 долара от 2020 г. с лика на Доналд Тръмп.

Новият транспортен министър Николай Събев.

    Йонко Мермерски заяви: „Събев е един „български Тръмп“, желая му успех! Аз съм фен на всички бизнесмени, които са независими финансово и тогава решат да влязат в политиката, защото те са били успешни като мениджъри и това показва, че влизат безкористно в политиката с идеята, че вярват в това, което се опитват да направят. Още веднъж успех на министър Събев, защото, ако той успее, това е успех за цялата ни държава!“.

Какво се случва в САЩ?

   „Тръмп не продължи кариерата си на политик засега, какво се случва в САЩ?“, попита Беновска. Йонко Мермерски отговори, че вече започна събуждането от това какво означава да нямаме пилот в самолета. Това е придружено от доста нисък рейтинг на президента Байдън и вицепрезидента Харис. Според него в момента в САЩ има доста сериозни проблеми, които не се решават. Те са свързани както с миграцията, така и със здравната криза.

Новото българско правителство.

   „Да набележа още един проблем, това е първата пресконференция на новия министър-председател Кирил Петков, който беше споменат от Джо Байдън, когато тук в България имаше конференция за инициативата „Три морета“. Зададох му един въпрос за Македония и за санкциите срещу Русия, нека да го чуем, за да разширим темата за САЩ!“, продължи Беновска и пусна запис от 14-ти декември 2021 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Петков, здравейте отново! Кой ще ходи в Брюксел – президентът Радев или Вие? И пояснете, казахте, че ще надградите позицията за РС Македония, какво имате предвид, защото витаят подозрения, че давате заден и България отстъпва? И втори въпрос, днес външните министри на ЕС взеха решение за санкции срещу Русия, ако Путин инвазира отново в Украйна, санкциите са съгласувани със САЩ. Каква е нашата позиция?

Кирил Петков: По първия въпрос, в момента във все още съществуващите кризи с наводненията, с факта, че нито един заместник-министър не е назначен, с факта, че КЕВР ще заседава утре и факта, че още нищо не сме направили с ваксинацията, аз лично предпочитам моята първа поява в Брюксел да не бъде тази седмица, защото просто приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес. Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни по-спокойно време. Не, оказа се, че имаме един следобeд или една вечер снощи. От тази гледна точка президентът Радев ще отиде в Брюксел.

   По втория въпрос мога да кажа, че вчера получих обаждане от г-н Заев, за да ме поздрави за позицията и обсъдихме, че идеята за работните групи, която говорихме и по време на кампанията, ще бъде структурирана в най-къс срок. Надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои са работните групи, включително и това, което говорихме тази сутрин да включва култура, да включва инфраструктура, да включва икономика като допълнение за тази за историята и да направим план за действие, още в началото на януари тези работни групи да имат реални резултати, които трябва да дадат с идея да напреднем преговорите в по-оперативен план. И двамата заявихме, при него има промяна в събитията, той самият очаква, че вероятно ще има нов министър-председател в началото на следващата година, което ще даде и добрия общ старт, с който можем да започнем. Така че надграждането е много ясно, обективно и структурирано и ще бъде въпрос на реална работа, а не на изказвания и политически лозунги.

Илиана Беновска: За Русия?

Кирил Петков: За Русия, аз не съм се запознал с днешното събитие, но аз съм заявил, че нашата роля, България трябва да е много конструктивна в съюзите, ЕС и НАТО, така че след като се запозная с позицията, ние ще вземем позицията, която от една страна обслужва най-добре българските интереси, но от друга страна е и в синхрон с тази на ЕС. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    Беновска продължи: „Не мога да не отбележа, че нашият министър-председател не беше готов да отговори за САЩ и Европа, това вероятно е по вина на неговия екип, но какво се случва, много ли е антируски настроен в САЩ Байдън?“. Йонко Мермерски отговори, че първо иска да пожелае успех на новия премиер, защото неговият успех е и успех за България. Той добави: „Познавам лично г-н Петков, мисля, че е амбициозен, млад, има бърз ум, ще се справи! Поздравявам го, успешен бизнесмен е, надявам се да приложи уменията си и в новото си амплоа на министър-председател!“.

    „Сега ме коригирай, какво трябва да кажем – We will see или We shall see, казвам го с ирония, защото „Бръшляновата лига“ ни кара да учим negro-английски, а не литературен английски!“, продължи Беновска. Мермерски отговори, че We shall see, разговорното е We shall see, и двете означават едно и също. Той продължи, че що се отнася до България, много бързо сме попаднали в ситуация, в която изнасянето на границата на НАТО все по на изток от една страна ни дава възможност да покажем лоялност към запада, но от друга страна ни поставя в изострена ситуация.

Позицията ни спрямо Северна Македония.

    Водещата отбеляза, че САЩ искат да се настанят и в Северна Македония и Зоран Заев услужливо подава ръка. Йонко Мермерски отговори, че не е политик, но би посъветвал Кирил Петков да заемем малко по-твърда позиция спрямо Северна Македония, защото имаме подписан договор и македонците трябва да се придържат към него, а не постоянно да ни хулят. „Би трябвало да има по-високо ниво на уважение и то да се изисква, за да може да се говори на равни начала, а не само да угаждаме на една или друга сила. Тук има много близки отношения между два близки народа, но трябва да има и взаимно уважение!“, добави той.

Политиката на cancel culture.

   „Като говорим за уважение искам да поговорим и за идентификацията, искам да включа темата, която ние разработваме за cancel culture, знаеш, че Нанси Пелоси първото нещо, което внесе, беше този закон за броя на половете, за правото на самоопределение. Поправи ме, ако бъркам, но тя май увеличи броя на половете на 38 и сега, извини ме за въпроса, но ти от кой пол си?“, попита Беновска. Мермерски отговори: „Аз съм мъж!“. Водещата попита как ще го докаже. Събеседникът ѝ отговори: „Шеговито искам да кажа едно нещо – шампионката по плуване на университета в Пенсилвания не ходи на гинеколог, а ходи на уролог и има опасност да има рак на простатата. В женския отбор се състезава мъж, който 3 години е плувал в мъжкия отбор. За мен жената трябва да ходи на гинеколог, а мъжът на уролог. Когато природата генетично те е създала по един начин, ти не можеш да се наречеш от другия пол. Аз мога да кажа, че съм птица, но не съм. Ако тръгнем в „Алиса в страната на чудесата“, тогава вече можем всичко да си измисляме, но все пак трябва да стъпим на някакви факти и логика. Но да се върнем на отбора по плуване, момичетата дори не смеят да се обадят, за да не се стигне до заличаване на техните особи, да не бъдат нападнати за това, че са нетолерантни, че мъж се състезава в техния отбор и те са принудени да мажоретстват, докато той се състезава, да го поощрява. Може ли Брендън да стане Лиза? Има една емблематична личност, това е Кейтлин Дженър, която преди това беше Брус Дженър, това е човек с две олимпийски титли в десетобоя. Той, или тя сега, твърди, че не е редно да има трансджендър атлети, които да се състезават в женски спортове, защото това обезсмисля цялото състезание. Но възмутителното за мен, аз не дискриминирам, нека се всеки се чувства както желае, но не може това да бъде налагано като норма. В крайна сметка говорим за женски права, не можем да пуснем мъже, които да се състезават срещу тях. Аз, като човек, който обича и уважава жените, за мен те са по-висши същества от мъжете по друга причина, защото душата от човека няма как да дойде от мъжа, не е честно спрямо жените. Дъщеря ми беше атлет на стипендия по тенис, ами те ако пуснат мъже един мъж, дори да не е много добър спортист, ще отнеме възможността на най-добрите жени!“.

    Мермерски заяви, че прайд парадите не правят добро впечатление. Той обясни: „Има хора в САЩ, които работят за мен, те си имат различни полови предпочитания и сексуални апетити от моите, но това не ни пречи прекрасно да работим в екип, като никой не се анонсира официално какво прави в личното си време!“.

   Беновска попита: „Добре, но как да устоим на това джендъризиращо ли, обезполовяващо ли, как да го нарека, течение, ние се съпротивляваме май с културни средства, а те ни влизат с бутонките?“. Йонко Мермерски отговори, че културата на заличаване води точно до това малцинствени групи да доминират над толерантността на мнозинството. Наглагва се това хората да се разделят било на пол, било на раса. Водещата отбеляза: „Но сега колегите показаха снимка на новата Мис свят, индийка от Боливуд, която си е жена!“. Мермерски отговори: „Разбира се, каква да бъде? Не може Мис свят да ходи на уролог да ѝ проверят простатата. Като искате конкретен тест – ето ви го! Ти винаги можеш с помощта на хормони, на пластика, на хапчета да промениш визуално нещо. Но си има и хромозоми, които на практика определят, дали еволюцията или Господ ни е създал, но самият факт в генетиката можем да го намерим. А с факти спорят само глупаците!“. Беновска показа снимка на чернокож актьор, който играе ролята на Пепеляшка. Мермерски обясни, че наскоро е имало скандал с артист, който е изимитирал, че е бил пребит от бели фенове на Тръмп. Той продължи: „Оказа се, че е накарал своите треньори по фитнес, нигерийци, уж да го набият. Подкрепи го Камала Харис, подкрепи го Байдън, че не може така да се малтретират черни артисти за това, че са хомосексуални. Сега се оказа, че той е имитирал това нещо, за да търси популярност и да хули по бившия президент Тръмп!“. Водещата почерпи госта си с бонбони по случай скорошния ѝ рожден ден. Той благоди с думите: „Бъдете живи и здрави и ти, и Карина, вие сте почти астрологически близначки с дъщеря ти! Съжалявам, че първият ми самолет закъсня и не можах да присъствам!“. Така завърши разговорът между Йонко Мермерски и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 18-ти декември 2021 г. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest