Общество

ѴІІ издание на Седмицата на италианската кухня по света

Посолството на Италия в София, съвместно с Италианска търговска агенция (ИЧЕ) и Конфиндустрия България, организира от 14 до 20 ноември 2022 г. богата програма от събития за 7-ото издание на Седмицата на италианската кухня по света.

В планираните дейности ще се включат и ресторанти, магазини и други представители на бизнеса, които ще допринесат за Седмицата на кухнята, като предложат тематични менюта и други специални инициативи.

Програмата ще започне с дегустация на италиански вина във вторник, 15 ноември, от 18,30 ч. в магазин Mediterraneum (бул. „Симеоновско шосе“ 110), организирана от Агенция ИЧЕ. В сряда, 16 ноември, от 11 до 13 ч. Агенция ИЧЕ съвместно с кафетерия Bontadi (ул. „Цар Асен“ 45) ще предложи дегустация на кафе, шоколад и сладкиши.

В сряда вечер, 16 ноември, в Резиденцията на италианската посланичка в София ще се проведе гурме вечеря с предварителна покана, където звездата ще бъде майстор-готвачът Лука Малакрида – настоящ капитан на националния отбор на Професионалната асоциация на италианските готвачи, както и ръководител на проекта за дегустация на стадион „Олимпико“ в Рим за всички мачове на АС Рома. На следващия ден, благодарение на Агенция ИЧЕ, майстор-готвачът Малакрида ще проведе кулинарен курс за гостите на „Светът на Мария“ – българска фондация за интегриране на млади хора с увреждания на пазара на труда.

Конфиндустрия България съвместно с IТА Airways пък предлага за четвъртък вечерта, 17 ноември, дегустация с покани на италиански вина и продукти в хотел Intercontinental. На 18 ноември, петък, Агенция ИЧЕ и кафетерия Bontadi (ул. „Цар Асен“ 45) организират коктейл с кафе и италиански продукти от 18,30 до 20,00 ч.

Седмата седмица на италианската кухня в България ще бъде закрита в събота, 19 ноември, с конференция, посветена на инициативата, организирана от Италианската кулинарна академия (l’Accademia della Cucina Italiana) в хотел Double Tree by Hilton в Пловдив.

Създадено през 2016 г., събитието се е утвърдило през годините като една от водещите инициативи за популяризиране в чужбина на най-доброто от италианската агрохранителна верига и от традициите в областта на храните и вината. Темата на изданието през 2022 г. „Задружност, устойчивост и иновации: съставките на италианската кухня за здравето на хората и опазването на планетата“ съчетава популяризирането на италианските продукти на хранително-вкусовата промишленост с оползотворяването на средиземноморската диета като модел за здравословно и устойчиво хранене и начин на живот.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest