Общество

XXVII Петербургски международен икономически форум

На 5-8 юни 2024 г. Северната столица ще бъде домакин на XXVII Петербургски международен икономически форум (SPIEF).

Тази година статусът на страната-гост имат 🇴🇲 Оман и 🇧🇴 Боливия.

На събитието ще присъстват редица държавни ръководители, вицепрезиденти и министър-председатели, както и браншови министри, обществени и политически фигури, ръководители на законодателни органи, международни организации, водещи компании, представители на бизнеса, експертни и научно-академични среди. Общо се очаква да участват представители на около 130 държави, като в момента са регистрирани 12 хиляди гости.

Пленарното заседание по традиция ще бъде открито с реч на Президента на Руската Федерация Владимир Путин. МВнР на Русия ще бъде представено от Министъра на външните работи Сергей Лавров. Предвидени са поредица от контакти с чуждестранни партньори.

Програмата на SPIEF 2024 е изградена около мотото „Основата на многополюсния свят е формирането на нови точки на растеж“ и е логично продължение на миналогодишната дискусия.

В ход е процесът на установяване на нов многополюсен световен ред. Промяната в геополитическия баланс на силите е придружена от появата на нови полюси на влияние поради укрепването на суверенитета и конкурентните способности на регионалните държави. В този контекст на преден план излиза способността на държавите да отговарят адекватно на сложните предизвикателства на нашето време, равнопоставен конструктивен диалог, цивилизовано взаимодействие и споделена отговорност за бъдещето на света и всички народи.

Четири са основните направления на деловата програма, която включва повече от 150 събития:

• „Преход към многополюсен модел на световната икономика”,
• „Руската икономика: цели и задачи на новия цикъл“,
• „Технологии, които осигуряват лидерство“,
• „Здравото общество, традиционните ценности и социалното развитие са приоритет на държавата.“

🌐 Те отговарят на ключовата мисия на Форума за изграждане на многополюсна международна система.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest