Общество

XXIII Седмица на италианския език по света

От 15 до 23 октомври 2023 г. Италианският културен институт (ИКИ) в София, в сътрудничество с Посолството на Италия в България, ще отбележи XXIII издание на Седмицата на италианския език по света (СИЕС) – ежегодното международно събитие, организирано от Министерството на външните работи и международното сътрудничество с дипломатическата мрежа в чужбина.

Темата, която ще бъде разгледана по време на това издание, със заглавие „Италианският език и устойчивостта“, има за цел да популяризира в света, чрез италианския език, културата на устойчивостта и образа на Италия като страна, която заема водещи позиции по отношение на въпросите за опазване на околната среда, и е в съответствие с темите на Експо2030 „„Хора и територии: градско възстановяване, приобщаване и иновации“, но и със стогодишнината от рождението на Итало Калвино, автор с визионерско екологично мислене, която се пада на 15 октомври 2023 г.

Във връзка с откриването на СИЕС на 19 септември Посланичката Джузепина Дзара и директорката на ИКИ Мария Маца откриха изложбата „Калвино тук и другаде“. Изложбата проследява етапите на невероятния международен успех на Калвино: в девет панела тя предлага визуална разходка чрез кориците на най-известните книги на Калвино, пресъздавайки пътуването на неговите творби по света. Изложбата може да бъде свободно разгледана в откритите пространства на Посолството по пешеходната улица „Париж“ до 10 декември.

След това честванията на СИЕС 2023 ще бъдат официално открити в неделя, 15 октомври, с вечер в чест на Калвино, на която ще участват Посланичката Дзара и директорката Маца. Програмата включва актьорско изпълнение под режисурата на Валерия Вълчева, четене на откъси от „Ако пътник в зимна нощ“ и среща с преводача Сава Славчев.

Поредицата от събития ще продължи на 16 октомври с три планирани срещи. Сутринта в НУКК в Горна баня ще се проведе среща между представители на Бюрото за международни отношения на Падуанския университет и ученици от двуезичната италианско-българска гимназия с цел насърчаване на международното присъствие на италианската университетска система. Вечерта в „Топлоцентрала“ в София ще се състои италианската галавечер, по време на която ИКИ, в сътрудничество с кино-литературния фестивал „Синелибри 2023“, ще представи документален филм, посветен на Умберто Еко, със заглавие „Умберто Еко: библиотеката на света“. Той ще бъде последван от среща, посветена на творчеството на великия писател, под ръководството на доц. д-р Дария Карапеткова и проф. д-р Даниел Далчев. Събитието е свързано и с фестивала FARE CINEMA 2023 на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия, посветен на новите италиански филмови продукции. Същата вечер, от 19.30 ч., с галаконцерт в зала „България“ Нов симфоничен оркестър, в сътрудничество с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт, ще открие своя XXXIII сезон под патронажа на Посланичката Джузепина Дзара. Солистите в програмата са двама италиански пианисти – Марко Скиаво и Серджо Маркеджани, които формират стабилен дует, който е високо ценен от публиката и критиката.

На 18 октомври в Софийската градска художествена галерия италианският език ще бъде отпразнуван чрез изпълнението на италиано-българското дуо Масимо Мерчели – Людмил Ангелов, на флейта и пиано, със съдействието на фестивала „Пиано Екстраваганца“ и Столичната община.

Освен това, в сътрудничество с кино-литературния фестивала „Синелибри 2023“, ИКИ и Посолството на Италия в София ще представят четири филмови прожекции на италиански продукции по време на СИЕС 2023: на 17 октомври във Френския културен институт ще бъде прожектиран филмът „Диаболик: Гинко в атака“. Продължава на 21 октомври, в Културен център G8, с филма „Данте“. На 22 октомври в същия център ще бъде прожектиран филмът „Капитанът“. СИЕС 2023 ще бъде закрит с филма „Странност“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest