WWF Русия: Амурският тигър и далекоизточният леопард са спасени от изчезване

Амурският тигър и далекоизточният леопард вече не са под заплаха от пълно изчезване.

Това заяви директорът на амурския филиал на Световния фонд за дивата природа на Русия Петър Осипов.

Както той подчерта на Източния икономически форум, за увеличената численост на популацията на хищните котки са способствали държавните програми за развитие на националните паркове „Амурски тигър“ и „Земя на леопарда“. Своята роля е изиграла и работата на природозащитните организации, добави Осипов.

„Сега вече нашите основни видове са извън опасната граница. Количеството тигри се увеличи. По данни на центъра „Амурски тигър“ има около 580 индивида… От опасната граница излезе още един рядък вид хищник, още една голяма котка – далекоизточният леопард“, каза представителят на WWF, цитиран от РИА „Новости“.

Той отбеляза, че сега трябва да се извърши преброяване, за да се разбере окончателният брой на хищниците, пише ТВ „Звезда“.

Положителната динамика в ръста на броя големи котки се наблюдава благодарение на държавните програми, увеличените охраняеми природни територии, работата на природозащитните организации и националните паркове. Така ареалът на обитание на далекоизточният тигър в страната е територията на „Земя на леопарда“. В нея има около 110 животни.

За това, че заплахата от изчезване на изключително редкия далекоизточен леопард на практика е изчезнала, обяви на Източния икономически форум специалният представител на държавния глава по опазване на околната среда, екологията и транспорта Сергей Иванов.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest