ВВС на Израел и САЩ провеждат военни учения с изтребители F-35: основен фокус е С-400 „Триумф“

Израелските и американските военновъздушни сили проведоха съвместни учения Enduring Lightning II, по време на които изтребителите F-35 и на двете страни работиха заедно по неутрализиране на сложните системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и вражеска авиация, преди нанасяне на удар по наземни цели.

Този сценарий точно отразява ситуацията, в която израелските и американските пилоти ще трябва да действат, ако Иран получи съвременни изтребители и зенитни системи от Москва или Пекин, пише Breaking Defense, цитиран от „Российская газета“.

Усилията на Техеран за засилване на отбраната тревожат опонентите им както в Близкия изток, така и в чужбина. Иран модернизира руските системи за ПВО С-300 и се опита да придобие „Триумф“ С-400 през 2019 година. Споед съобщенията Москва е отхвърлила това искане. Ако обаче бъде премахнато ембаргото върху доставките на оръжие за Техеран (и всичко върви в тази посока), тогава Русия може да се възползва от възможността да продаде на Иран не само „Триумф“, но и съвременни изтребители, както и други оръжия.

Пекин също няма да остане настрана. Продажбата на оръжие в Техеран ще позволи спечелването на благоразположението на една от ключовите държави в Близкия изток (освен това, богата на енергийни ресурси) и представлява заплаха за интересите на САЩ в този регион. Пекин и Техеран финализират дългосрочно споразумение за стратегическо партньорство. Освен всичко друго, то предвижда съвместни тренировки и учения, разработване на оръжия и обмен на опит.

Подобно на Русия, Китай успя да разработи системи за ограничаване на достъпа (A2AD). Ако подобно оръжие се озове в Иран, то значително ще усложни живота на пилотите на Израел и САЩ.

Тази ситуация прави учението Enduring Lightning II изключително важно, тъй като именно изтребителите F-35 ще изпълняват основната работа от първите дни на войната – неутрализиране на сухопътната противовъздушна отбрана. 

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest