Общество

Всички чужденци в Русия могат да удължат престоя си в страната заради коронавируса

За целта трябва да се обърнат в най-близкия териториален орган на МВР със заявление в свободна форма.

Поради възникналата пандемия от коронавирус, руското министерство на вътрешните работи удължава срока на пребиваване в страната за всички чужденци. Това заявиха за ТАСС от пресцентъра на ведомството.

„За целите на подсигуряването на реализацията на правата и свободите на гражданите, а също така и с оглед на ситуацията, свързана с разпространението на новата коронавирусна инфекция, от 19 март 2020 г. чуждестранните граждани могат да удължат срока си на временно пребиваване на територията на Руската федерация“, заяви събеседникът на агенцията.

От ведомството отбелязаха, че за целта чужденците трябва да се обърнат към най-близкия териториален орган на МВР със заявление, съставено в произволна форма. Гражданите, които са в Русия с виза, ще могат да удължат срока ѝ на действие, без значение от причината, по която са в страната. Ако срокът ѝ вече е изтекъл, то временното пребиваване също ще бъде удължено.

Възобновява се още приемът на заявления за получаване на разрешение за работа за чужденците на територията на Русия. Освен това, както отбелязаха от ведомството, трудовите мигранти могат да се обърнат за получаване на нови патенти, без нужда да излизат от страната и без да носят административна отговорност за нарушаване на сроковете за подаване на съответните заявления. А чужденците, които имат разрешение за временно жителство, също ще могат да го удължат, в случай че е с изтичащ срок.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest