Общество

Връчиха Национална награда за изявени млади учени или хора на изкуството

Победителят Виктория Василенко получи своето признание в Балната зала на Национална галерия – „Двореца“ днес

  Националният дарителски фонд „13 века България“ за първи път връчи Национална награда за изявени млади учени или хора на изкуството. Церемонията се състоя в Балната зала на Национална галерия – „Двореца“ днес, 1 октомври.
  В конкурса участваха български граждани на възраст до 35 години със завършено висше образование в изкуството или науката и с иновативни постижения в съответната област. Задължително условие бе през 2019 кандидатите да са приети за следдипломна квалификация в акредитирани висши учебни заведения на територията на Европа.
  Шестимата номинирани участници в конкурса са: Виктория Василенко (артист изпълнител – пиано), д-р Ивалина Трендафилова (нанонауки и нанотехнологии), Росен Георгиев (научни изследвания в областта на отлагането на атомни слоеве и техните приложения), Деница Тодорова (гореща обработка на художествено стъкло), Лилия Пангелова (дизайн на стъкло), Вивиане Василева (музикант, перкусии).
  След успешно приключване на работата на журито НДФ „13 века България“ обяви и името на първия лауреат на наградата: Виктория Василенко. Виктория Василенко учи пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София, при Антонина Бонева, а по-късно и при проф. Стела Димитрова-Майсторова. Бакалавърската си степен получава във Факултета по музика на НБУ. Завършва музикалния колеж „Рейна София“, Мадрид, и Клавирната академия „Лаго ди Комо“, Италия. Магистър е на Брюкселската музикална академия. Носител е на многобройни награди и отличия, сред които „Кристална лира“ за млад изпълнител, голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов“, първа награда на Международния конкурс „Джордже Енеску“, Букурещ, Румъния. Победител е в клавирния конкурс-фестивал „Музикални четвъртъци“, Женева, Швейцария. Удостоена е с наградата „Златен век“ на Министерство на културата, България. В периода септември 2019 – септември 2020 специализира в класа по пиано на Луи Лортие,  Музикален колеж „Кралица Елизабет“, Белгия.
  Всички номинирани участници и победителят в първия конкурс на НДФ „13 века България“ получиха плакет, грамота, парична награда, с която да покрият разходи по обучението си, както и наградена рисунка от Национален младежки конкурс за дигитални рисунки на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“, организиран от Фонда съвместно с УНИЦЕФ – България по повод 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето от ОС на ООН.
  Съставът на журито, което определи победителите, бе определен от Управителния съвет на Фонда след предварително допитване до институции и организации на национално ниво в сферата на културата и науката. Негови членове са доц. д-р Пенко Господинов (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“), проф. д-р Сава Димитров (НМА „Проф. Панчо Владигеров“), проф. д-р Николай Йорданов (Международен театрален фестивал „Варненско лято“), проф. д-р инж. Фантина Рангелова (УАСГ), проф. Валери Стефанов (СУ „Св. Климент Охридски“). Заседанията бяха ръководени от председателя на журито – доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата.
  „Когато учредихме тази уникална награда, нас ни ръководеше идеята, че в България има много таланти, има много млади  хора, които държат на образованието, на самоусъвършенстването си и неотклонно следват своя път и своето развитие. Ние съзнавахме, че сме хората, които трябва да застанем до тях, да ги подкрепим в нелекия им път, да ги убедим, че вярваме в тях и ги обичаме. И още нещо – че сме убедени, че те са нашето бъдеще“, каза при откриването на церемонията Слава Иванова, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“.
  Наградите на номинираните връчиха членовете на Управителния съвет на дарителския фонд, които пожелаха на участниците да продължават да ни радват с успехите си, а те от своя страна споделиха, че наградата ги стимулира да продължават да се развиват в областта на науката и изкуството. Гости на събитието бяха дипломати и представители на институции, на научните и академичните среди.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest