Впечатляващи сгради в стила на съветския брутализъм

Тези масивни съоръжения от железобетон са построени през 1950-те – 1970-те години и до днес поразяват със своята мощ и суров външен вид.

Брутализмът като едно от направленията на архитектурния модернизъм се появява във Великобритания след Втората световна война и след това се разпространява из целия свят. Той намира много страстни почитатели и в СССР. Оттогава редица европейски страни се избавиха от много от тези здания, но в Русия те са запазени и до днес. Специално за вас подбрахме най-внушителните примери от този архитектурен стил.

Дом на авиатора в Москва

Анастасия Диева/ТАСС; Moskva Agency

Московчани наричат Дома на работниците в авиационния завод „стоножка“ заради необикновената му форма. Той е построен през 1978 г. по проект на архитекта Андрей Меерсон и първоначално е замислен като хотел за участниците в Олимпиадата през 1980 г., но в крайна сметка се превръща в жилищна сграда. Зданието се крепи на 40 колони, които създават защита от газовете от колите от близките пътища, а първият етаж е на нивото на четвъртия. Тези опори са създадени на базата на монолитна технология, а етажите са сглобени от обикновени серийни панели, които се застъпват, което създава ефект на везни.

„Целият апартамент е планиран в правилните пропорции: кухнята е квадратна със специална ниша за хладилника, има и много просторна баня“, споделя обитателката на сградата Анна.

Кинотеатърът „Аврора“ в Краснодар

Legion Media

Едно от култовите места в Краснодар е кинотеатърът „Аврора“. Той е построен през 1967 г., а през 1981 г. вече е обявен за паметник на архитектурата. На външен вид кинотеатърът прилича на огромен кораб, а фасадата му е от стъкло. На площада пред сградата се издига скулптурата „Аврора“ и има фонтан. В момента кинотеатърът е в реконструкция – архитектите обещават да му върнат историческия облик и да добавят нови подземни зали.

Челябинският държавен академичен драматичен театър

Gzbender (CC BY-SA 3.0)

Тази сграда, построена в средата на 1970-те, напомня на жителите и гостите на града за промишлената история на Урал. Бруталното мраморно здание е украсено с изящни отливки от лято желязо, а в интериора му са използвани редки видове камък (червен яспис, амазонит) и дърво. Във фоайето на театъра има и мраморни скулптури на местни художници.

Чувашки държавен театър за опера и балет

Legion Media

Театърът в Чебоксари, столицата на Чувашката автономна област, в интернет е сравняван с бунтовническа база в ледената пустош на непозната планета. „Космическата“ сграда се появява през 1985 г. и става символ на града, макар да е трудно човек да се досети, че това всъщност е театър. А отвътре изглежда като истински дворец с шикозно стълбище и полилей с размерите на двуетажна къща.

Донската държавна обществена библиотека

Александър Поготов/Sputnik

Когато погледнеш тази сграда, неволно се питаш: „А къде са прозорците?“. Изглежда, че зданието на библиотеката в Ростов-на-Дон се състои от непрекъснати стени и напомня на военен мемориал. Донската библиотека е най-големият културен център в областта, където са събрани над 5 милиона книги. Стените отвътре са облицовани с мрамор, а залите са украсени със зимни градини и каскади от водопади.

Централен научноизследователски институт по роботехника в Петербург

Анастасия Харитонова/Getty Images; А. Вартоломеев/Sputnik

Тази огромна 77-метрова кула е лаборатория за изпитания на космическа техника, построена през 1970-те години. По форма тя прилича едновременно на космически спътник или на космически кораб. Кулата представлява метална рамка от панели, направени по поръчка от керамзитобетон. Вътре е куха.

Бизнес центърът в Твер

Иля Варламов (CC BY-SA 4.0)

Местните жители наричат тази сграда „рюмка“ или стъклена чаша, а някои дори се шегуват, че при строителството ѝ работниците са обърнали чертежите наопаки. „Рюмка“ е замислена като хотел за Олимпиадата през 1980 г., но не е завършена навреме и на пратика не е използвана, макар че тук навремето се помещава местна ТВ компания. През 2013 г., след дълга реконструкция, сградата е отдадена под наем за офиси.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest