Общество

Волгин: Дърдорещите никак не се вълнуват от банализирането. За тях основното е усвояването на парите

От времето на соца си спомням един израз, който от безкрайно повтаряне беше омръзнал на всички нормални хора – „международното положение“.

Съзнанието ми моментално изкючваше, щом някой по телевизията почваше да говори за „международното положение“. В толкова много клишета беше овъргаляно това „международно положение“, че нямаше друго спасение от него освен изключването.
Струва ми се, че съвсем същото става с един също толкова често повтарян израз – „домашно насилие“. Разбира се, че има такова насилие. Негови жертви са жени, деца, възрастни хора. Да, и мъже също, колкото и на някои да не им се вярва. Също така има насилие по улиците. Когато се спречкат двама шофьори например. Има насилие по стадионите. В училищата. И на още много други места има насилие. Само че за това никой не говори. Всички днес говорят за „домашното насилие“. Първият половин час от всички новинарски емисия е запазен за тази тема. Ето така се стига до досадата. Когато непрекъснато ти пилят мозъка с едно и също нещо, ти преставаш да му обръщаш внимание. Едно скоба. Това повторение не е само папагалски похват. В темата има много интереси. Участват много НПО. А значи има и много пари. Които трябва да бъдат усвоени от въпросните НПО. И това е една от причините постоянно да се върти, и върти, и върти, и върти темата „домашно насилие“. И в резултат на това повтарение на все повече хора ще им става досадно и безразлично. Независимо от факта, че проблемът съществува. Само дето постоянното дърдорене банализира този проблем. Струва ми се, че дърдорещите никак не се вълнуват от банализирането. За тях основното е усвояването на парите.
Петър Волгин, фейсбук

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest