Вкусни руски картофени крокети със сладък таен пълнеж

Ако сте се изгубили сред сложните ястия, сигурно ви се ще да се насладите на нещо бързо и лесно. Обикновените картофени крокети са точно такъв тип ястие  и ще ви споделим някои трикове, за да ги приготвите незабравимо.

Докато се чудех за идеи за Великите пости, се сетих за книгата на Иван Шмельов „Лятото на Господ“. Този роман дава добра представа за гастрономическия живот в Русия в края на XIX век. Човек огладнява само от описанието на храните. Едно ястие обаче привлече вниманието ми – картофени крокети или кюфтета със сушени сливи и кайсии. Комбинацията от солени и сладки съставки ми е доста любопитна. Текстурите също изглеждат изкушаващо. В книгата няма рецепта, разбира се, но аз знам точно как да ги направя.

За да направя вкуса по-разнообразен, използвам любимия си трик с картофи: овкусяват се, докато се варят. Във водата винаги слагам чесън, лук, дафинов лист, черен пипер и корен от целина. Ако изпробвате този метод поне веднъж, със сигурност ще продължите да го прилагате.

Не съм сигурна дали тези руски картофени крокети са се приготвяли с галета през XIX в., но мисля, че е по-добре с нея, вместо само с брашно. За награда ще получите хрупкава коричка и невероятно ухание в цялата къща.

Най-доброто постно съчетание към ястието би било домашно ферментирало зеле, но салата от пресни зеленчуци също ще свърши работа. Ако искате да го направите вегетарианско, можете да го поднесете с кисело мляко, която ще придаде повече свежест. Или пък топъл и питателен дресинг като карамелизиран лук. Те ще подчертаят сладостта на плодовия пълнеж.

Съставки:

  • Картофи – 550 гр
  • Брашно – 3 с.л.
  • Сушени сливи – 30 бр.
  • Сушени кайсии – 30 бр.
  • Зехтин – 2 с.л.
  • Галета – 3 с.л. (+/-)
  • ½ ч.л. чесън на прах (по избор)
  • Сол

За бульона:

  • Лук – 1/2 бр.
  • Корен от целина – 3 пръчки
  • Чесън
  • Дафинов лист
  • Черен пипер
  • Сол
  • Олио за пържене

За карамелизирания лук:

  • Една голяма глава сладък лук
  • Масло – 20 гр

Начин на приготвяне:

Обелете и сварете картофите и добавете корен от целина, половин глава лук, чесън, дафинов лист, сол, черен пипер. Не използвайте пресни картофи – тестото ще е по-малко лепкаво.Юлия Мулино

Когато картофите заврят, накиснете сушените плодове в гореща вода.Юлия Мулино

Нарежете картофите на по-малки парчета и ги оставете да се охладят докато са съвсем леко топли (почти студени). Трябват ви 500 гр от тях.Юлия Мулино

Пасирайте картофите, добавете брашно, малко сол, ако е нужно, както и черен пипер. Можете да добавите и малко чесън на прах.Юлия Мулино

Сложете маслото и омесете добре тестото.Юлия Мулино

Разделете тестото на 8 равни части.Юлия Мулино

Изравнете всяка и сложете в нея сушени плодове.Юлия Мулино

Затворете тестото, поръсете всяка крокета с трохи от хляб и оформете кръгчета с чаша.Юлия Мулино

Запържете крокетите от всяка страна до златисто. Обърнете ги внимателно. Извадете ги върху хартия, която ще попие излишната мазнина.Юлия Мулино

За карамелизирания лук

Юлия Мулино

Разтопете масло в тиган и задушете нарязания лук за около 25 минути, като бъркате непрекъснато.Юлия Мулино

Сервирайте крокетите с прясна салата, кисело мляко или сладък лук.Юлия Мулино

Приятного аппетита!

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest