Общество

Вкусната Русия: Салата „Оливие“ за новогодишната трапеза

Руските празненства за Нова година се задават с пълна сила!

Днес „Руски дневник“ и нашият готвач Юрий Стефанов ще приготвят най-популярното ястие за зимните празници – салата „Оливие“.

Вероятно ще си помислите, че името на салатата идва от Джейми Оливър – грешка! Корените на това ястие са много по-дълбоки.

Оригиналният вариант на салатата е измислен през 60-те години на XIX в. от белгиеца Лусиен Оливие, главен готвач на „Ермитаж“, един от най-известните ресторанти в Москва. Салатата на Оливие бързо набира популярност сред редовните клиенти на „Ермитаж“ и става специалитет на заведението. Същата рецепта, особено тази на дресинга, ревниво се пазели в тайна, но се знаело, че в нея има яребица, телешки език, хайвер, зелена салата, рачешки опашки, каперси и пушена патица, въпреки че е възможно съставките да са се променяли в зависимост от сезона. Оригиналният дресинг на Оливие е вид майонеза, приготвена с френски бял оцет, горчица, и зехтин; въпреки всичко, точната рецепта остава неразкрита. 

Днес салата Оливие е традиционно предястие, приготвено с нарязани на кубчета картофи, зеленчуци, яйца, а понякога и шунка, залети с майонеза. По света това ястие е познато и под името „руска салата“. В много русофилски общества салатата се е превърнала в едно от основните ястия, които присъстват на новогодишната трапеза. 

Пет стъпки за перфектната „Оливие“:

1) Първо трябва да сварим зеленчуците. Вадим яйцата 10 мин., след като водата е започнала да ври, за да са твърдо сварени, и ги слагаме в студена вода. Важно е да не преварявате зеленчуците. Трябва да останат достатъчно твърди, за да можем да ги нарежем в салатата. 

2) Почистваме зеленчуците и яйцата, които сме сварили. След това нарязваме всички съставки на кубчета.

3) Преди да нарежем киселите краставички, трябва малко да ги стиснем, защото в тях се съдържа много течност. 

4) Добавяме граха най-накрая.  

5) И накрая заливаме всичко със сос от майонеза. Приятен апетит!

За салата „Оливие“:

4 картофа, 2 моркова, 3 яйца, 200 г грах, 7 кисели краставички, 1 глава лук, 300 г болонска наденица.

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest