Общество

Вкусната Русия: Пиле по киевски

Това ястие по традиция се смята за украинско по произход, тъй като името му произлиза от Киев.

Това ястие по традиция се смята за украинско по произход, тъй като името му произлиза от Киев. Някои историци обаче твърдят, че рецептата се ражда в Клуба на московските търговци в началото на 20 в., след което ястието е прекръстено на „Пиле по киевски“ от един съветски ресторант.

Както припомня известният Уилям Похльобкин, през първото десетилетие на 20 в. руските ресторанти влизат в сериозна конкуренция.  В стремежа си да привлекат за клиенти богатите търговци, те използват не само добра храна, но и цигански певци и танцьори… След това водещите членове на търговската общност решават да превърнат своя „Клуб на търговците“ в столицата в своеобразен „културен център на руския капитализъм“.

Открит е луксозен ресторант, в който са поканени да работят най-добрите европейски и руски готвачи. Единственото кулинарно постижение на „новия руски“ ресторант били т. нар. „нови михайловски котлети“, кръстени на разположения наблизо Михайловски дворец.

30 години по-късно, през 1947 г., котлетите били приготвени за тесен кръг украински дипломати при завръщането на украинската делегация от Париж, където били подписани мирни споразумения с бившите германски сателити след Втората световна война. След това тези котлети се появили в един ресторант на „Крешчатик“ (централната улица на Киев) под названието „Пиле по киевски“.  След още 10 години ястието се превръща в стандарт за всички ресторанти. 

Ястието е съсипало безброй снежнобели ризи и скъпи сака: при опит да се разреже с нож (както повелявал благоприличният западноевропейски стил), от него извърчавала дълга струя масло, която заливала или лицето на човека, който го консумирал, или целия му костюм. В крайна сметка чуждестранните фирми, които изпращали туристи в Съветския съюз, се принудили да включат в брошурите си специално предупреждение да се внимава при консумацията на „Пиле по киевски“.

„Пилето по киевски“ става толкова разпространено, че към средата на 1970-те години то вече е посредствено и безвкусно ястие и в крайна сметка започва да се предлага като полуфабрикат в кулинарните магазини. Днес ще се опитаме да съхраним репутацията на тези вкусни маслени котлети.

За 3 котлета:

Пилешки гърди- 3 бр.  
Масло – 300 г
Брашно – 300 г
Копър – 1 връзка
Галета – 300 г
Яйца – 2 бр.
Чесън – 1 глава

1. Вземете едно пилешко филе и го разрежете на две части.
 

2. Поставете плънката (масло и копър) върху пилето. Внимателно го навийте на руло. 
 

3. Оваляйте го в брашно и в галета.
 

4. Много е важно да повторите тази процедура, така че котлетът да не се отвори по време на готвенето.
 

5. Сложете котлетите в хладилник за 20 минути, така че галетата да полепнат хубаво.
 

6. Изпържете ги за 5 минути, така че да се получи коричка, а след това ги поставете вър фурната.

7. Сложете ги в тавичка и ги запечете във фурната на 200 градуса по Целзий за 10-15 минути.
Всичко е готово. За гарнитура можете да сервирате зеленчуци, картофи, ориз или каквото ви харесва. 
Има и други ястия, подобни на „Пиле по киевски“ Сред тях особено популярно е Пиле „Кордон Бльо“, в което вместо масло плънката се състои от кашкавал и шунка.

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest