Вкусната Русия: Печена тиква с ябълки и мед
В Русия тиквите растат в изобилие и често се използват за готвене.
В Русия тиквите растат в изобилие и често се използват за готвене. Започват да зреят през септември и, тъй като са много трайни, се консумират и през есента и зимата.
Хората ги използват за приготвяне на тиквена супа и сочни пайове. Традицията тиквата да се сервира за десерт идва в Русия преди няколко века от Турция.
Ето и рецептата: вземаме една тиква, измиваме я, почистваме я и изваждаме семената. Нарязваме я на парченца със ширина около 2 см. Слагаме нарязаната тиква и ябълките в намазнена тава и заливаме с мед, а отгоре поръсваме ядки и канела.
След това пъхаме във фурната за 20 минути.
За соса разбиваме сметана с пудра захар (добавяме един белтък, за да стане сместа по-плътна). След като е готово, вадим тиквата и изсипваме разбитата сметана отгоре.
За 7-8 порции:
Тиква – 1/2 бр.,
кисели ябълки – 3 бр.,
канела,
пудра захар,
мед – 400 г,
масло – 50 г,
смлени орехи – 100 г,
сметана – 250 г.
източник: bg.rbth.com