Общество

Вкусната Русия: Люля кебап за вечеря в дачата

Люля кебап (от турската дума „люля“, която означава „лула“ и арабската дума „кебап“) е месно ястие, разпространено в Кавказ, Централна Азия и на Балканите.

Люля кебап (от турската дума „люля“, която означава „лула“ и арабската дума „кебап“) е месно ястие, разпространено в Кавказ, Централна Азия и на Балканите. Традиционният люля кебап се прави от агнешко и лук. Агнешкото трябва да е мазничко, а лукът – в изобилие. Важно е да използвате агнешка плешка или гърди.

За разлика от котлетите, в люля кебапа няма яйца или хляб. Към месото се добавят единствено подправки: пипер, босилек, кориандър и чесън. Смляното месо трябва да е достатъчно плътно, за да се задържи на шиша и да не се разпадне върху скарата. Много е важно месото да се нареже и подготви добре. От това зависи крехкостта му. Това е най-трудната част.

Как се готви люля кебап:

1. Започваме с правенето на каймата. Първо отстранете жилите и кожата от месото. Това е много особен вид кайма. По-добре е сами да я накълцате, вместо да използвате месомелачка. Можете да използвате мачете или голям, тежък нож. Въпреки че да раздробяваш месо с мачете може да изглежда странно, резултатите са почти идеални.

2. Сега нарязваме около 200 грама сланина от опашката на агнето. Отделянето на сланината е малко трудно. Особената миризма, заради която много хора не харесват агнешкото, се дължи на сланината. Трябва да я нарежем на малки парченца, почти както раздробихме месото.

3. Накълцваме босилека и го добавяме към месото. Ако искате, можете да го замените с кориандър. Добавете сол, черен и червен пипер. Колкото по-дребен е лукът, толкова по-добре. Добавете го към месото и го размесете.

4. Оформете сместа на малки наденички и ги поставете върху скарата.

Агнешко месо – 1 кг
Агнешка сланина – 400 г
картофи – 1 кг
лук – 2 глави
куркума, кимион
босилек
сол, черен пипер, червен пипер

Като гарнитура за нашия агнешки люля кебап ще приготвим картофен люля кебап.

1. След като сварите и обелите картофите ги смелете с месомелачка. Ако ги намачкате, няма да можете да оформите кебап.

2. Сега нарязваме сланината на малки парченца.

3. Вземаме малко куркума и я смесваме с помощта на вилица. Не разбивайте картофите, просто ги омесете. От тях оформете люля кебап и го поставете върху скарата.

Нашите люля кебапи са готови. Насладете се на ястието и почивните дни в дачата!

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest