Общество

Вкусната Русия: Идеалната гарнитура за шашлик

През лятото руснаците обожават да отидат на дачата или в някоя вила в провинцията, за да си направят барбекю.

През лятото руснаците обожават да отидат на дачата или в някоя вила в провинцията, за да си направят барбекю. Ако следите нашия видео блог, вероятно вече сте усвоили тънкостите на руския шашлик. Но какво ядат руснаците за гарнитура – вероятно ще си зададете този въпрос.

Именно това ще покажем днес.

Разбира се, има много варианти, но най-често шашликът се сервира с небелени печени картофи и салата от зеленчуци.

Картофите не са проблем: просто ги поставете с обелките върху жарта и ги оставете така за час.
Салатата е малко по-сложна. Салатите в Русия и Европа, например, са доста различни. За руснаците салатата не представлява елегантно подредени чери домати и парченца пилешко върху канапе от рукола и листа от маруля (като салатата „Цезар“, която по случайност е много популярна в Русия и се среща в повече руски менюта от всяка друга „руска“ салата).

За руснаците салатата представлява смес от нарязани на ситно различни зеленчуци – основно кореноплодни, вместо маруля. Ако сте яли салата „Оливие“, ще добиете представа за консистенцията на руската салата – всъщност, „Оливие“ понякога се нарича „руска салата“. Най-близкият еквивалент в чужбина вероятно е шопската салата, която е разпространена в Източна Европа, и гръцката салата, популярна в… е, можете да се досетите къде.

Руската зима не е най-подходящият сезон за свежи зеленчуци, така че през лятото всички се опитват да се запасят с витамини, а зеленчуците са задължителен елемент от диетата. Салатите обикновено се състоят основно от домати и краставици. Често се добавят репички и чушки. Останалото зависи от готвача. Много хора добавят подправки като магданоз, кориандър, пресен лук и, разбира се, копър.

Копърът отстъпва единствено на майонезата в шегите на чужденицте за руската храна. Да, някои гарнират салатата с майонеза, но сметаната и слънчогледовото олио също се използват масово.

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest