Общество

Вкусната „богата руска ечемичена“ каша на баба, приготвена с гъби

Това незаслужено позабравено традиционно ястие постепенно се завръща на народната трапеза. Ечемичената каша е не само вкусна, но и диетична.

Ечемичената каша се приготвя с белени цели зърна ечемик. На руски това зърно се нарича „перловка“, което е препратка към външния вид на зърната – те наистина изглеждат като мънички перли.

Ечемикът е издръжлива култура и вирее в много климатични зони, ето защо в миналото е много популярен в Русия. По времето на Петър Велики ечемичената каша е включена в дажбите на войниците и оттогава това не е променяно. Перленият екемик оставя кисел вкус в устата на всеки, който някога е служил в руската армия.

Моите роднини от мъжки пол все още се мръщят при самото споменаване на перления ечемик. И всички усилия на баба ми да ги убеди, че ечемикът в армията е различен от домашноприготвения, са безплодни. Но не и за мен. От дете баба ми разказваше колко полезен е перленият ечемик. Освен това ми сподели тайна как се готви така, че устата ти да се напълни със слюнка, още щом го зърнеш.

Основното полезно свойство на перления ечемик е, че той съдържа фосфор, който е много важен за костите и зъбите. Ечемикът съдържа почти два пъти повече фосфор от останалите зърнени култури. На второ място, той е с два пъти повече фибри от пшеницата, затова и съдържанието на протеини в него е по-високо от хранителната стойност на пшеничния протеин, а това е жизнено важно за спортистите или всеки човек, който просто иска да отслабне. На трето място, перленият ечемик съдържа лизин (аминокиселина), който помага активно за сформирането на колаген, прави кожата еластична и стегната и ви пази от бръчки.

Днес ще приготвим „богата ечемичена каша“ с тайни съставки, които правят това ястие леко, но хранително. Наричаме го „богато“ заради невероятната комбинация от продукти и вкусове, които биха удържали критиките и на най-взискателните гастрономи.

Продукти:

Олга Бровкина

  • Перлен ечемик – 300 г
  • Лук – 2 глава
  • 2 моркова
  • Гъби (сварени) – 200 г
  • Лешници – 100 г
  • Семки от тиква – 3 с.л.
  • Растително масло – 60 мл
  • Сол и пипер – на вкус

Начин на приготвяне:

Накиснете перления ечемик в студена вода за не повече от 1 час.

Нарежете лука на колелца. Олга Бровкина

Нарежете морковите на лентички.Олга Бровкина

Налейте 60 г олио на дъното на керамична или стъклена тава (с похлупак); добавете лука и морковите; задлушете за около 10 минути, като не сваляте капака, в предварително загрята фурна.Олга Бровкина

След това добавете слой перлен ечемик.Олга Бровкина

Отгоре наръсете с ядките и семената.Олга Бровкина

Накрая добавете още един слой перлен ечемик.Олга Бровкина

Внимателно сипете вода до нивото на ечемика. Посолете със сол и пипер. Затворете капака и печете във фурната за 1,5 часа.

Нарежете и сварете гъбите или ги запържете, както направих аз, в тиган, докато омекнат и потъмнеят.Олга Бровкина

15 минути преди да е готово, добавете нарязаните сварени (запържени) гъби.Олга Бровкина

Разбъркайте и върнете във фурната за още 15 минути. След това подправете с олио, копър или магданоз на вкус.Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest