ВКС на Русия ще получат нови самолети с хиперзвуково оръжие

Новите самолети с хиперзвуково оръжие ще бъдат доставени на бойно дежурство в авиационните части на Въздушно-космическите сили в идната година, съобщи зам.-главнокомандващият на ВКС генерал-майор Андрей Юдин в интервю за в. „Красная звезда“.

„Следващата година в авиационните войскови части на ВКС е обявена за година на летателна подготовка, а за противовъздушнатта и противоракетната отбрана и космическите войски – за година на бойно дежурство. Също така ни предстои да доставим на бойно дежурство и перспективни образци ВВТС (въоръжение, военна и специална техника – бел.ред.), включително и хиперзвуково оръжие“, каза той, цитиран от РИА „Новости“.

Юдин уточни, че в рамките на държавната отбранителна поръчка през 2022 г. се планира закупуване на над 200 единици основни образци въоръжение, военна и специална техника.

По-рано бе обявено, че до края на 2024 г. по план ВКС ще получат 22 многофункционални изтребителя от пето поколение Су-57, а до 2028 г. броят им във Въоръжените сили ще достигне 76.

Сега Русия е единствената страна в света със стоящи на бойно дежурство или намиращи се във висока степен на готовност хиперзвукови ракети. В руските въоръжени сили на опитно-бойно дежурство са авиокомплексите „Кинжал“ с хиперзвукови ракети, хиперзвуковата ракета „Циркон“ преминава изпитания, а на бойно дежурство са и стратегическите ракети с хиперзвуков планиращ блок „Авангард“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest