Вижте възможностите на бойните катери на концерна „Калашников“

В последното издание на програмата „Военная приемка“ по тв канал „Звезда“ бяха демонстрирани възможностите на бойните катери, произведени от концерна „Калашников“ – БК-10 и БК-16.

Цифрите в този случай показват дължината им в метри.

Тези катери се произвеждат в Русия от няколко години, главно за Военноморския флот, но наскоро са доставени и на Росгвардия и имат успех и сред чуждестранните купувачи. Задачата и на двата катера е бързо да доставят десанти (съответно 10 и 19 бойци) и да извършват огнева поддръжка с помощта на картечници. Целта на операцията може да бъде превземане на противниковия бряг или пиратски кораб, пише „Российская газета“.

Катерите могат да работят сами, но в идеалния случай трябва да влизат в битка по двойки. В този случай, както е показано в програмата, схемата може да бъде следната. По-тежкият и по-добре брониран БК-16 първо се приближава до бреговата линия и предизвиква огън по себе си. В този момент по-бързият БК-10 изскача иззад „гърба му“ и доставя на сушата първата група десанти. След като заеме позиция, обезпечава слизането на колегите от втория катер.

Демонстрацията на скоростните характеристики и маневреността на катерите се проведе в Рибинското водохранилище. Особеността на БК-10 е невероятната му устойчивост – при най-острите виражи със скорост 25-30 възела катерът се чувства уверен. Както казват конструкторите, той няма да се преобърне дори при най-екстремните условия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest