Общество

Вижте традиционните сватбени рокли на руските народи

В Русия живеят близо 200 етнически групи и всяка си има собствени сватбени традиции.

Днес много двойки се женят по тези традиции, облечени в традиционни носии и следвайки старите обичаи.

Руската сватба е ярко и жизнерадостно събитие, което традиционно се съпътства от големи тържества. Жените обикновено избират или празнична дълга бяла рокля с воал, или вечерен тоалет, който могат да носят и след това. Мъжете често са облечени с костюм. Много двойки, обаче, решават да се пременят в народни носии, които изглеждат много елегантно.

Осетинци

Република Северна Осетия. Владикавказ

Република Северна Осетия. ВладикавказЕлена Афонина/ТАСС

В Кавказ има работилници и сватбени зали, където клиентите могат да си поръчат рокля в народен стил. По принцип кавказките сватбени рокли са дълги до земята, с дълъг ръкав и тясна талия. В Република Северна Осетия-Алания традиционните рокли се шият от скъп плат (сатен, коприна, кадифе) и често се украсяват със златна или сребърна бродерия. Понякога, освен шевици, има и орнаменти от камъни. Над роклята обикновено се носи дълго сако. На кръста винаги има широк колан, който най-често е направен от метал (в най-скъпите тоалети той е от сребро). Главата на булката е покрита с традиционна шапка. В наши дни сватбените рокли в повечето случаи са бели, но в миналото сакото и шапката са били червени.

Северо-Осетинска АССР. Сватба в село Хумалаг, 1970

Северо-Осетинска АССР. Сватба в село Хумалаг, 1970Михаил Кухтарев/Sputnik

Мъжете са облечени или в костюм или в традиционно черно или червено черкеско палто със шапка папаха.

Чеченци

Невеста в Грозни

Невеста в ГрозниСаид Царнаев/Sputnik

Булките в Чеченската република често носят бродирани шалове в същия стил като роклите, вместо воал. Понякога булката може да носи и тиара със скъпоценни камъни над шала.

По правило, самите рокли са не само бели, но и в пастелен цвят: кремаво, светлорозово, златисто, украсени с дантела и камъни. Могат да бъдат прави или много богато набрани и широки.

Ингуши

Сватбен салон в Ингушетия

Сватбен салон в ИнгушетияВалерий Матицин/ТАСС

Сватбената рокля на ингушетската дама е права, с тясна талия, широк колан и огромно количество накити. Към нея има шапка – в наши дни целият тоалет се шие от бял плат и е избродиран със златни или сребърни конци. Отгоре булката носи воал или прозрачен копринен шал, за да скрие лицето си. По традиция към роклята има „външни“ широки ръкави – надуги, които пазят булката от случайни докосвания от непознати.

Татари

Мюсюлманска сватба в Казан

Мюсюлманска сватба в КазанЕгор Алеев/ТАСС

Съвременните сватбени рокли в Република Татарстан са подобни на европейските, но с някои интересни етнически детайли и по правило не винаги са бели. Могат да са виолетови, зелени и дори сини, които са националните цветове. На главата на булката може да има шал или хиджаб или воал с диадема и традиционна татарска шапка – фес. Преди гражданския брак мюсюлманите провеждат сватбена церемония в джамия, като главата на булката трябва да е покрита. Често булката избира различни дрехи за сватбата и за гражданския брак – например официална бяла рокля с шал в същия стил и пъстра народна носия.

Мъжете пък носят обикновени официални костюми, но в джамията си слагат фес.

Марийци

Артисти от държавния ансамбъл

Артисти от държавния ансамбъл „Марий Эл“ изпълняват „Марийская свадьба“, 1973Владимир Грановски/Sputnik

В миналото булката е носела официалната си бяла рокля с ярка (обикновено червена) бродерия с шал на главата, който след сватбената церемония (или гражданския брак) се подменя с шапка от лисича кожа. Мъжете пък носели обикновени костюми, но опасани с широк бродиран пояс около кръста над ризата.

Млади съпрузи, 1905

Млади съпрузи, 1905Тимофей Евсеев/Национален музей на Република Марий Ел/Russia in photo

Съвременните марийски двойки, които искат да се оженят в традиционен стил, могат просто да украсят традиционните си дрехи с дълги цветни панделки, пъстри огърлици и широки пояси. Гостите на сватбата също си слагат ярки панделки върху дрехите.

Ненци

Традиционна ненецка сватба

Традиционна ненецка сватбаЮНЕСКО

Ненеците, които са коренно население на руския Север, населяват тундрата и много от тях все още се препитават с еленовъдство. Те нямат традицонни костюми за сватба, но винаги носят най-новите си и най-скъпи дрехи за празника, а главата на булката е украсена с червена панделка с мъниста и плитки.

Традиционна ненецка сватба

Традиционна ненецка сватбаЮНЕСКО

Самият празник се състои в специално построена палатка, като преди да влязат, младоженците трябва да прескочат огъня, за да се пречистят. Тази традиция е жива и до днес.

Колхоз

Колхоз „Виучейски“, 1983М. Начинкин/Sputnik

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest