Общество

Вижте тези езера на Соловецките острови

Бублик и Калач – така местните са нарекли двете езера, появили се във вътрешността на друго езеро.

Как е възможно подобно нещо? 

„Наука путешествовать“

Соловецките острови са архипелаг, разположен в Бяло море с площ от 347 квадратни километра. Следи от човешко присъствие на това древно място са датирани от 6-ото хилядолетие пр.н.е. Мястото крие много загадки и днес. Една от тях дълго време са били тези две езера – Бублик и Калач.

Какво представляват Соловецките острови? 

„Наука путешествовать“

Соловецкият архипелаг включва шест големи острова – Соловецки, Анзерски, Болшая Муксалма, Малая Муксалма, Болшой Заяцки и Мали Заяцки – и още около сто малки. Това е територията на Далечния север и средната температура през лятото по тези места е около 11 градуса, а през зимата -30.

„Наука путешествовать“

Соловецкият ставропигиален манастир и Соловецките лабиринти са най-известните обекти тук. По времето на Съветския съюз на територията на манастира е имало принудителен трудов лагер, през който са преминали около 200 000 затворници (всеки трети е разстрелян). Каменните лабиринти на остров Болшой Заяцки са едни от най-големите в Северна Европа.

„Наука путешествовать“

Има обаче и не толкова популярни „забележителности“, защото достъпът до тях е труден. Такива като Калач и Бублик. 

Езера в езеро

„Наука путешествовать“

Калач и Бублик – езера, които буквално „плават“ в друго езеро, наречено Болшое Красное. Те се намират на остров Соловецки и са най-забележителни с факта, че водоемите са заобиколени от блатиста ивица и се считат за практически отделни езера. Можете дори да се разходите по тези малки острови около Калач и Бублик (но бъдете много внимателни, можете да затънете).

„Наука путешествовать“

Тези плаващи острови (така се нарича този феномен) се появяват в резултат на силен вятър, който откъсва растенията по бреговете на езерата и ги струпва в компактна маса върху водата. С тях може да се смесват кал, торф и водорасли от дъното на водоема. Въздухът в корените на растенията не им позволява да потънат. С течение на времето масата започва да нараства и може да достигне дебелина от няколко метра, а площта – ако теренът го позволява – от няколко хектара.

„Наука путешествовать“

И макар плаващите острови да не са уникално явление, Калач и Бублик се открояват сред събратята си: бреговете им не стават просто гъста маса от растения, а образуват пръстен, в чиято вътрешност се е получило още по едно езеро.

Как да стигнете до там?

„Наука путешествовать“

До Соловецките острови можете да стигнете със самолет от Архангелск, трябва да резервирате билети две седмици преди полета, затова трябва да планирате пътуването си много по-отрано.

„Наука путешествовать“

За да стигнете до езерото Голямо Червено, където „плават“ Калач и Бублик, трябва да отидете достатъчно далеч в необитаеми земи – на северозапад от град Соловецки. Най-добре е да намерите някой, който може да ви преведе безопасно до вашата цел.

„Наука путешествовать“

Между другото, Калач и Бублик се намират в различни краища на езерото, така че за комфортно пътуване вероятно трябва да изберете едно от тях (Бублик е малко по-близо до град Соловецки).

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest