Общество

Вижте поразителната зима в картините на руските художници

Любовта на живописците към снежните пейзажи и забавите вероятно ще ви стане по-понятна, след като видите тези картини.

  1. Аркадий Пластов. „Първи сняг“

Аркадий Пластов

Представителят на социалистическия реализъм Пластов рисува немалко сюжети от селския бит. На тази картина той изобразява радостта на децата от първия сняг.

  1. Иван Шишкин. „Зима“

Иван Шишкин/Държавен Руски музей

Един от главните руски пейзажисти на XIX в. е запомнен от всички с „Утро в боровата гора“ с мечките в повалените дървета, станали „лице“ на знаменитите шоколадови бонбони.

  1. Алексей Саврасов. „Зима“

Алексей Саврасов/Самарски областен художествен музей

Саврасов е известен преди всичко с картината си „Гаргите долетяха“, изобразяваща ранната пролет и размразяването. Е, тук определено гаргите са отлетели и няма да се върнат скоро.

  1. Константин Юон. „Вълшебница-зима“

Константин Юон

Художникът особено обича градските зимни пейзажи, често рисува заснежени гледки на църкви и манастири, а също така и жанрови сцени. В тази почти „брьогеловска“ картина можете да видите и каране на шейни, и яздене на коне, и игра в снега, и забавни снежни боеве, Между другото, много руски ученици получават задачата да напишат съчинение по тази картина – да пофантазират над това какво правят и за какво мислят хората в този зимен ден.

Вижте още от провинциална Русия, замръзнала в 10 картини на Константин Юон!

  1. Аполинарий Васнецов – „Московски кремъл“

Аполлинарий Васнецов/Museum of Moscow

Художниците братя Васнецови са майстори на приказните и историческите сюжети. Ето така Аполинарий си представя древния дървен кремъл в Москва (вижте още кога кремъл става каменен и колко трансформации е преживял).

  1. Архип Куинджи. „Петна от лунна светлина в гората. Зима“

Архип Куинджи/Михайловски дворец

Куинджи работи потресаващо със светлината и лунните отблясъци не са изключение. Вижте в какъв вълшебен пейзаж превръща обикновената зимна нощ.

  1. Игор Грабар. „Зимно утро“

Игор Грабар/Севастополски художествен музей „М. П. Крошицки“

Грабар е един от първите руски художници, упражняващи поантилизма (вижте с какви малки точици е изрисувана картината). Той покрива дърветата си с бял сняг така, сякаш изрисува всяка една снежинка.

  1. Исак Левитан. „Зима. Село“

Исак Левитан/Тулски областен художествен музей

Любимият сюжет от пейзажите на Левитан – ръжените полета под летния зной. Но в работите си той не подминава и зимата. В картините му тя е тъмна и тъжна, визуализираща любимата метафора на всички поети за това, че природата е мъртва зимата – както и човешката душа.

  1. Борис Кустодиев. „Масленица“

Борис Кустодиев/Russian Museum

Просто невъзможно е да си представим зимния пейзаж, без масленичен сюжет. Масленица е голям и весел празник, отбелязващ края на зимата. А Кустодиев е майстор на изобразяването на народните тържества.

  1. Василий Суриков. „Завземане на снежното градче“

Василий Суриков/Russian Museum

В тази народна игра през XIX в. участват млади мъже: делят се на два отбора, строят крепостни стени от сняг и ги обсаждат със снежни топки. Популярната забава се състои в Русия на Масленица и е особено разпространена в Сибир, където художникът я наблюдава в детството си.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest