Вижте новите руски самоходни оръдия „Магнолия“, „Флокс“ и „Мальва“

Перспективните образци въоръжение, сред които и противотанковите „Спрут“, бяха оценени от заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко и главнокомандващия Сухопътните войски Олег Салюков.

Демонстрираха нови самоходни артилерийски оръдия на изпитателен полигон край Нижни Новгород. Заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко и главнокомандващият Сухопътните войски Олег Салюков присъстваха лично, за да видят на какво са способни артилерийските системи от последно поколение, пише ТВ „Звезда“.https://tvzvezda.ru/news/2021610719-XftrT.html/player

Уникалността на най-крупнокалибреното оръдие – 152-мм „Мальва“ е в това, че в Русия то е единственото оръдие на колесно шаси, което може да извърши едновременен огневи нальот. Казано по-просто – снарядите се пускат под различен ъгъл в един и същи момент и едновременно поразяват една точка.

Целта на разстояние почти 20 км бе поразена с троен изстрел. Максималният обсег на стрелба на оръдието от дивизионно-армейското звено е около 25 км, което е сравнимо с характеристиките на верижното оръдие „Мста-С“. Скоростта на стрелба е 7 изстрела в минута. Сред другите неоспорими достойнства на „Мальва“ е автоматизацията на основните операции за стрелба, съкратено време за разгръщане и разрешаване на огневи задачи.

Нижегородските конструктори от ЦНИИ „Буревестник“, създали новото самоходно оръдие, определят предназначението му по следния начин: то може ефективно да се използва за поразяване на бронетехника, жива сила и дълговременни отбранителни съоръжения на противника. В перспектива „Мальва“ ще замени тежкото буксирно 152-мм оръдие в руската армия.

На полигона до Нижни Новгород се проведоха изпитания на пет съвременни и перспективни образци въоръжение. Надеждността на техниката се проверява тук още от годините на Великата отечествена война. Днес съвременният измервателно-изчислителен комплекс на полигона напълно обезпечава обективната оценка на характеристиките на новите оръжия. Стрелбата бе наблюдавана от намиращите се в командния пункт заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко и главнокомандващият Сухопътните войски Олег Салюков.

Следващо по ред стреля 120-мм самоходно артилерийско оръдие „Флокс“. Разположено на шаси от бронирания „Урал“, то получи цветно име, което в превод от гръцки означава „пламък“. Особеностите на конструкцията му позволяват да се използва с нарезен ствол в качеството на оръдие, гаубица или минохвъргачка. Екипажът може да поразява мишени с осколочно-фугасни снаряди.

Завърши се със 120-мм артилерийска самоходка „Магнолия“ на двузвенно верижно шаси на всъдеход, която бе специално разработена за експлоатация в суровите условия на Арктика, и също съчетава бойните качества на оръдие, гаубица и минохвъргачка.

„Машината има висока проходимост, повишена сигурност, както и отсек за екипажа, където може да остане за по-дълго“, разказа началникът на изпитателния отдел на полигона Алексей Беженцев.

След петия изстрел „Магнолия“ извърши противоогнева маневра и вече от нова позиция приключи унищожаването на целите. Всички нови образци се справиха с поставени задачи. Но изпитанията ще продължат. След завършването им ще се вземе решение за приемането им на въоръжение.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest