Общество

Вижте на какво е способен новият зенитен ракетен комплекс „Тор“

Освен други неща, той ще стане и „плаваща крепост“ с ракети на борда, способна да поразява въздушни цели: от дронове до крилати ракети над вода.

Русия „драстично“ ще модифицира зенитния ракетен комплекс с малък обсег „Тор“. Това съобщи корпорация „Алмаз-Антей“ (чиито дъщерни дружества отговарят за работата по отбранителната система) в началото на септември 2021 година.

От компанията заявиха, че се „планира радикално да се подобрят всички нейни главни характеристики– и бойни, и експлоатационни“. Те също така отказаха да споделят детайли за модернизацията, като заявиха, че това е „държавна тайна“.

Така че ние помолихме военни анализатори да разгледаме „Тор-М2“ в детайли, за да си обясним какво не е наред с една от главните отбранителни системи на страната и защо тя има нужда от незабавна модернизация.

Нещата, които трябва да се променят

Министерство на отбраната на Русия

Една от целите е да стане по-ефективна срещу дронове. Разработчиците вече са разширили въоръжението на отбранителната система „Тор-М2“ (от 8 на 16 специални проектила) и са създали нов радар, който да засича и най-малките въздушни цели.

„Сегашните проектили са твърде скъпи за такива цели, така че компанията работи по създаването на най-евтините малки ракети за безпилотни летателни апарати, тъй като войната в Нагорни Карабах през 2020 г. показа, че противодронните оръжия са жизненоважни за оцеляването в модерните условия на война“, каза Иван Коновалов, директор по разработките на Фонда за популяризиране на технологиите на XXI век.

Той отбеляза, че Азербайджан е използвала дронове с бомби, за да елиминира арменските бронеавтомобили, както и противоракетни системи срещу изтребители и бомбардировачи, за да всее хаос в редиците на врага. И то успешно.Военнослужещи от бойните разчети на зенитните ракетни комплекси

Военнослужещи от бойните разчети на зенитните ракетни комплекси „Тор-М2“ на Кантемировската танкова дивизия на Западния военен окръг на учение в ПодмосковиетоАлексей Куденко/Sputnik

„Преди конфликта никоя армия не осъзнаваше реалната опасност. Сега обаче тя стана очевидна. Така че Русия трябва драстично да повиши възможностите си за неутрализиране на БПЛА на бойното поле“, отбелязва експертът.

Дмитрий Сафонов, главен редактор на в. „Независимое военное обозрение“, също се съгласи с това твърдение.

„Свалянето на дронове беше един от най-важните елементи на скорошните учения „Запад 2021“. Да, този път „Панцирь-М1“ ги сваляше с артилерийски снаряди и от военното командване заявиха, че още една противовъздушна система с малък обсег („Тор-М2″) трябва да може да елиминира подбни цели“, заяви главният редактор.

Защо и „Тор-М2“ трябва да поразява дронове, след като други противовъздушни системи вече го могат?

Автономен боен модул 9A331MK-1 от състава на ЗРК Tор-M2KM на шаси TATA

Автономен боен модул 9A331MK-1 от състава на ЗРК Tор-M2KM на шаси TATAВиталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net/Sputnik

Разликата между „Тор-М2“ и „Панцирь-М1“ е, че първата се движи на вериги, а втората на колела. „Тор-М2“ е създадена за поддръжка и отбрана на армията в марш, тъй като веригите ѝ позволяват да преодолява всякакви препятствия – ограждения, ями, паднали дървета и т.н.

„Тор-М2 излизаше на фронта с пехотата, тъй като можеше буквално да преминава през препятствията, докато „Панцирь-М2″ оставаше назад, тъй като не можеше да се движи през гората по време на учения“, казва Сафонов.

Според него противовъздушната отбрана, която следва пехотните подразделения и се намира на първите отбранителни линии, трябва да може да сваля малки въздушни цели с бомби на борда. Особено ако тези дронове имат касетъчни боеприпаси.

Какво е направено досега?

Министерство на отбраната на Русия

Една от модификациите на „Тор“ вече бе представена – машината е модулна. Просто казано, веригите и пусковите установки вече не са неразделими. Пусковата установка с радар вътре може да се инсталира на всяка повърхност и да поразява цели в небето.

„Министерството на отбраната вече е тествало „Тор“ на един от най-новите бойни кораби. Те поставили горния модул на „Тор“ на площадка за кацане на вертолети и тествали дали може да поразява въздушни цели в морето. Доколкото знам, длъжностните лица са доволни от резултатите“, отбелязва Сафонов.

Чуждестранни аналози

Няма директни аналози на Тор-М2, казват експерти.

„Тор-М2“ може да поразява цели на 360 градуса около оста си, докато аналозите ѝ (американската „Патриот“, например) могат само да откриват цели на 180-градусов ъгъл“, казва Коновалов.

Той също така заяви, че „Патриот“ има по-голям обсег (до 180 км), докато „Тор-М2“ може да поразява цели на до 16 километра.

„Същевременно „Тор“ е по-мобилна. Тя може да поразява цели в движение, докато „Патриот“ трябва да спре и да се подготви за битка. Последното изисква повече време“, заключава експертът.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest