Вижте коя е първата война на Т-72

Основните бойни танкове Т-72 се считат за една от най-воюващите съвременни бойни машини.

През последните няколко десетилетия те участват в множество военни конфликти.

Различни справочници сочат, че за първи път е бил в епицентъра на истински битки в Ливан, през юни 1982 година. Тогава в долината Бекаа сирийските части участват в отблъскването на израелските войски, пише „Российская газета“.

Всъщност огневата мощ на техниката, произведена в Нижни Тагил, е тествана почти две години по-рано – по време на Ирано-иракската война. В интернет има видеоклипове, доказващи това. И така, през октомври 1980 г. заснемат прехвърлянето на такива танкове на тралове до зоната на войната. Очевидно частите, въоръжeни с тях, са разположени в южния сектор на фронта.

Т-72 започва да се доставя в Ирак през 1979 година. Само за две години са получени 100 експортни версии на модификацията „Урал-1“. Благодарение на 125-мм си гладкоцевни оръдия те имат значително предимство пред американския М60 и английския Chieftain, което многократно е демонстрирано по време на танкови дуели.

В началния етап на тази война загубата на тези танкове, закупени в Съветския съюз, в сравнение със старите Т-55 и Т-62, е минимална.

Също така съветските машини превъзхождат противниците си по отношение на защита, маневреност, надеждност и поддръжка.

През януари 1982 г. иракската армия получава по-усъвършенствани модификации, които имат вместо оптични лазерни прицели – далекомери.

Що се отнася до бронираните машини от първите страни, те обслужват целия конфликт между Иран и Ирак и участват във войната в Персийския залив през 1991 година. Отделни екземпляри участват по време на американската агресия от 2003 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest