Общество

Вижте как търсят потъналите през 1895 г. в Черно море картини на Айвазовски

В мрежите се появи видео от търсенето на картините на Иван Айвазовски на дъното на Черно море.

Участниците от подводната експедиция „Нептун“ заснеха кадрите на потъналия през 1895 г. параход „Генерал Коцебу“, който лежи на 40 метра дълбочина на 12 мили от нос Тарханкут западно от Кримския полуостров.

На видеото, публикувано в YouTube канала на радио „Говорит Москва“ се виждат фрагменти от картините.

Специалистите потвърждават, че зад слоя от тиня може да са се съхранили платната, изрисувани от четката на знаменития Иван Айвазовски. Но участниците в експедицията все още не са започнали да изнасят артефактите, поради опасения, че творбите на художника може да бъдат погубени, отбелязва „Взгляд„.

„Генерал Коцебу“ е открит от представители на Чероморския център за подводни изследвания през 2005 година. Той принадлежи на Руското общество по параходство и търговия и е построен в Англия през 1866 г., назован в името на губернатора на Новорусия генерал Павел Коцебу. Дължината на кораба е 64 метра, широчината му е 8,6 метра, а водоизмещението – 1250 тона. Може да вземе на борда си над 500 пътници.

Двупалубният кораб е първият параход, преминал през Суецкия канал през ноември 1869 година. На него тогава се намират представители на руска делегация, сред които е и Айвазовски, на когото е поръчано да запечата церемонията по откриването на канала и самия канал. На 16 април 1895 г. параходът се блъска с транспортния съд „Пандераклия“ на Черноморския флот край нос Тарханкут и потъва.

Експедиция „Нептун“ се провежда със средства на Фонда за президентски грантове по проект „Крим – кръстопът на цивилизации“. Целта на експедицията е изследване на вече известни на археолозите обекти на дъното на Черно море: кораби и самолети, както и търсене на нови такива. В състава на експедицията влизат 30 души от различни региони на Русия, които работят съвместно с кримския Черноморски център за подводни изследвания.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest