Вижте кадри от масов вертолетен десант край Ростов

В Ростовска област военнослужещи от 150-та мотострелкова дивизия отработиха масов тактически десант с вертолети.

В ученията се включиха и ескадрили на транспортно-щурмовия Ми-8АМТШ „Терминатор“ и два многоцелеви Ми-35М.

„Вертолетите обезпечиха оперативния десант на мотострелковите роти на стратегически изгодна линия в тила на условен противник“, съобщиха от пресслужбата на Южния военен окръг.

https://cdnimg.rg.ru/video/content/0/88/91/desant.mp4

Отбелязва се, че вертолетите „Терминатор“ могат да превозват до 37 души или 4 т във фюзелажа. Бойната живучест на Ми-8АМТШ се обезпечава от екранно-пускови устройства и инсталации са стрелба на топлинни капани. Освен това въртящите се установки за стрелкови оръжия на вратите и кърмовата картечница ПКТ позволяват да се открива огън от двете страни и от задната полусфера на вертолета. А ударно-транспортните вертолети Ми-35М, освен огнева поддръжка, могат да носят осeм десантичици с пълно въоръжение, пише „Российская газета“.

Едновременно с десанта, удари по „противника“ нанесоха и основните сили на батальонни тактически групи. В боя се включиха и танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-3, реактивни системи за залпов огън и артилерийски оръдия.

Двустранните батальонни и полкови тактически учения се провеждат едновременно на четири полигона – в Ростовска област, Южна Осетия, Чечня и в Крим. В тях участват около 10 000 военнослужещи, 800 единици въоръжение и над 40 самолета и вертолета.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest