Общество

Вижте едно истинско „Лебедово езеро“ – главозамайващо място в Сибир

Лебедите обикновено отиват да зимуват на юг, но стотици от тях всяка година предпочитат Сибир – един от най-студените региони в северното полукълбо. Какво ги кара да го правят?

Всяка зима в Алтайския край може да се наблюдава една много необикновена картина: насред покритите със скреж дървета, в сковаващия мраз, на едно малко езеро се събират няколкостотин лебеда.

Legion Media

Те долитат тук, за да зимуват, което е удивително. Езерото Светлое, разположено на 3 км от с. Урожайное, се намира в Сибир – място на сурови зими. Заради постоянните гости – пойните лебеди (те издава протяжен звук като от тръба, който наподобява песента на жеравите), местните наричат този водоем „Лебедов“. Всяка година през ноември тук долитат над 500 лебеда.

Legion Media

Езерото не е голямо: дължината му е около 1 км, ширината – 400 м, а дълбочината – само 2 м. Водата е толкова прозрачна, че поради този факт официалното име на езерото е Светлое.

Legion Media

Светлое е много особено езеро. Температурата около него може да е -30 градуса и да има снежни преспи, но повърхността му не замръзва, а температурата на водата не пада под +4 градуса. Причината се крие в множеството топли извори.

Legion Media

Първите лебеди тук се появяват през 1967 г. – тогава броят им е едва 15. Но с всяка изминала година той расте. Оринтолозите са установили, че тази група птици през лятото обитава Салехардската тундра отвъд полярния кръг. Когато северните езера се покрият с лед, те се връщат тук с младото си потомство.

Legion Media

Освен лебеди, езерото е зимно пристанище и за няколкохиляди патици. Именно затова тук е създаден резерват – популацията от лебеди и други птици се пази и подхранва: за едно тяхно зимуване се изразходват около 25 тона зърно и фуражни смески.

Legion Media

Мястото е популярно и сред туристите: гледката на грациозните птици насред зимния пейзаж се радва на голяма популярност. Но пойните лебеди са известни с това, че не обичат да ги безпокоят.

Legion Media

Затова се стараят да не им пречат: за посетителите на резервата са направени наблюдателни площадки на безопасно за птиците разстояние. Една от тях се издига на височина от 10 м и предлага панорамен изглед към цялото езеро.

Legion Media

Legion Media

Legion Media

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest