Общество

VII седмица на италианската кухня в света: гурме вечеря в Резиденцията

По случай Седмата седмица на италианската кухня в света (14 – 20 ноември 2022 г.) Посланичката Джузепина Дзара, в сътрудничество с Италианската търговска агенция (ИЧЕ) в София, беше домакин на гурме вечеря с предварителна покана в Резиденцията в сряда, 16 ноември, с участието на майстор-готвача Лука Малакрида, – настоящ капитан на националния отбор на Професионалната асоциация на италианските готвачи.

Вечерта беше съпроводена от концерт с класическа музика на трио, съставено от цигуларките от Софийската опера и балет Гергана Величкова и Бисера Димитрова и виолончелистката от Симфоничния оркестър на Българското национално радио Стела Попова.

Богатата програма от събития, организирана от Посолството на Италия в София съвместно с Агенция ИЧЕ, продължи с кулинарен курс на майстор-готвача Малакрида за гостите на „Светът на Мария“ – българска фондация за интегриране на млади хора с увреждания на пазара на труда.

Конфиндустрия България съвместно с IТА Airways пък предлага дегустация с покани на италиански вина и продукти. На 18 ноември, петък, Агенция ИЧЕ и кафетерия Bontadi (ул. „Цар Асен“ 45) организират коктейл с кафе и италиански продукти от 18,30 до 20,00 ч.

Седмата седмица на италианската кухня в България ще бъде закрита в събота, 19 ноември, с конференция, организирана от Италианската кулинарна академия (l’Accademia della Cucina Italiana) в хотел Double Tree by Hilton в Пловдив.

Създадено през 2016 г., събитието се е утвърдило през годините като една от водещите инициативи за популяризиране в чужбина на най-доброто от италианската агрохранителна верига и от традициите в областта на храните и вината. Темата на изданието през 2022 г. „Задружност, устойчивост и иновации: съставките на италианската кухня за здравето на хората и опазването на планетата“ съчетава популяризирането на италианските продукти на хранително-вкусовата промишленост с оползотворяването на средиземноморската диета като модел за здравословно и устойчиво хранене и начин на живот.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest