Общество

Веско Ешкенази бе удостоен с „Кристална лира” 2022

Веско Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио с „Кристална лира“ за проекта „ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“ с Плевенската филхармония с диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК – София.

В програмата: Албинони, Вивалди, Монти, Менделсон, Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Пиацола, Карлос Гардел, Влади Ампов-Графа, Дани Милев, Ангел Заберски, Артур Пантелеев и др.

Маестро Ешкенази беше отличен като Лауреат в категорията „Инструменталист“. Наградата „Кристална лира“ беше връчена на официална церемония по награждаването в Народния театър от проф. Ганка Неделчева, СУ „Св. Климент Охридски“ на бащата на маестрото – Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева. Родителите на маестрото също са част от „ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“, програма с която именитият цигулар и Плевенската филхармония зарадваха почитателите си в много градове на България.

Националните награди „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство се организират от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Кантус Фирмус и Classic FM радио и представляват статуетка и грамота. Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения. Церемонията се състоя на 1-ви ноември за 25-та поредна година и по традиция беше открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД. Близо 3000 души са независимо гласувалите за отличията тази година.

Сърдечни поздравления за наградата към маестро Веско Ешкенази поднесоха от Ръководстото на Плевенската филхармония, както и благодарности че този така значим проект е реализиран съвместно с културния институт.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Маестро Веско Ешкенази е трикратно отличен с престижната награда „Кристална лира“:

През 2011 г. е отличен със специална награда

„Кристална лира” за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година „Веско

Пантелеев-Ешкенази и приятели“.

През 2016 г. специална награда „София” на

Столична община в рамките на „Кристална лира” е връчена на Веско Ешкенази и

Людмил Ангелов за концерта „Танго” в зала „България” в рамките на Европейски

музикален фестивал и едноименния албум.

С „Кристална лира“ 2022 в

категорията „Инструменталист“ е отличен маестро Ешкенази за проекта

„ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“ с Плевенската филхармония, диригент Мартин Пантелеев на

16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК – София.

През 2022 г. Веско Ешкенази е

част и от „Моите будители” в благотворителната инициатива за 1-ви ноември 2022

г. по случай Денят на Народните будители.

По този повод маестро Ешкенази пише: „Будителството е преди всичко отговорност към младото поколение, което е нашето бъдеще. Младите имат нужда от пример и посока, които да следват. Нека този пример да е вдъхновяващ!“  –

Неотдавна маестро Ешкенази завърши националното турне с Плевенската филхармония „В света на музиката“ за 2022 г. и обяви следващите концерти от проекта през 2023 г., вкл. предстоящият концерт на 27 март 2023 г. в Зала „България“, част от юбилейния сезон на Плевенската филхармония.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest