Общество

„Вертолеты России“ стартират серийно производство на арктически хеликоптер

Холдингът „Вертолеты России“ започна серийно производство на арктически вертолети Ми-8АМТ. Това се казва в съобщение на компанията.

„Улан-Уденският авиационен завод пусна първата машина, готова за въвеждане в експлоатация. Хеликоптерът Ми-8АМТ в арктически вариант завърши програмата за полетни изпитания и премина процедурата по приемане на независимата инспекция на Росавиация. Една от основните характеристики на машината е разработената от Националния център за вертолетно инженерство (НЦВ) „Мил и Камов“ уникална система за подгряване на трансмисионни агрегати, благодарение на която е възможно бързо стартиране на двигателя при изключително ниски температури, дори ако вертолетът е бил в открита среда извън хангара дълго време“, се казва в доклада, цитиран от ТАСС.

Подобрената термична защита на товарното отделение, топлоизолационните щори в плъзгащата се врата и вратите на пилотската кабина правят хеликоптера устойчив на изключително ниски температури, а в хеликоптерните системи са монтирани устойчиви на замръзване тефлонови маркучи вместо гумени такива.

„Хеликоптерът е оборудван с допълнителни резервоари за гориво, които позволяват летене на дълги разстояния, което е много важно за слабо населените северни райони. Обхватът на полета на арктическия Ми-8АМТ е до 1400 км. На машината може да бъде инсталирана и система за аварийно кацане за полети над обширната водна повърхност на арктическата зона“, се казва в изявлението на компанията.

Изпълнителният директор на „Вертолеты России“ Андрей Богински отбеляза, че първата машина вече е готова за доставка до клиента. Освен това холдингът води преговори с редица потенциални руски купувачи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest