Общество

Великите строежи на СССР – Байкало-Амурската магистрала

БAM – Байкало-Амурската магистрала (жп линия), дълга 4287 км, е най-скъпият инфраструктурен проект в историята на Съветския съюз.

Това е и най-многострадалният „дългосрочен строеж“.

Млади московчани се отправят на строежа на БАМ 1974 г.

Млади московчани се отправят на строежа на БАМ 1974 г.Маршани/Sputnik

Всичко започва при Сталин през 1932 година. За строителството са планирани смехотворните 3,5 години, което отразява една истина – тогавашното партийно ръководство няма ни най-малка представа какво е Далечният изток.

Владимир Матвиевски/ТАСС

По-голямата част от пътя през Сибир е планирана в зоната на вечната замръзналост, минава през 11 реки и гигантските територии на Якутия, Чукотка и Колима. Да се стигне до тук се оказва по-сложно, отколкото отиването до Луната.

Маршани/Sputnik

Но БАМ е нужен проект. Той ще помогне за усвояването на земи, богати на ресурси, създаването на база за Тихоокеанския флот в Далечния изток и изграждане на „резервно копие“ на Транссибирската железопътна линия.

Владимир Матвиевски/ТАСС

При Сталин се действа по вече разработена схема. Десетки хиляди затворници се изпращат в тайгата. През първата година и половина затворниците живеят на открито край огньове, палатки не са им осигурени. През зимата температурата там пада до -50 °C. Дажбата е 400 г хляб на ден.

Валери Христофоров/ТАСС

При Брежнев държавната пропаганда превръща БАМ в красива история за преодоляването на природата от силни хора. Те започват да привличат работници с високи заплати. Хората отиват на строежите, за да спечелят пари за кола, апартамент или вила. Тук храната, мебелите и дрехите са дори по-добри, отколкото тези в Москва. Освен това много хора идват просто по зова на сърцето си, за да изградят поредната „комунистическа мечта“.

Едгар Брюханенко/ТАСС

Въпреки кризата през 1980-те, БАМ е завършена две години преди разпадането на СССР и самата комунистическа идея. Стойността на строителството по цени от 1991 г. възлиза на 17,7 милиарда рубли.

Виктор Мариковски/ТАСС

Интересно ни е дали сред вас има хора, които собственоръчно или чиито роднини са строили БАМ?

Едгар Брюханенко/ТАСС

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest