Общество

Велики Устюг: новогодишният град на руския Север

Древният град-музей под открито небе привлича особено много гости през студения сезон.

Все пак това е родното място на Дядо Мраз.

Павел Кузмичов

В руския Север има голям брой старинни градове и села, които си заслужава да бъдат посетени. Но без съмнение сред тях се откроява Велики Устюг във Вологодска област. Той се намира на 450 км североизточно от Вологда, почти на границата с Архангелска област.

Павел Кузмичов

Първото споменаване на града датира от 1147 година. Тази дата го прави на една и съща възраст с Москва. В действителност хората са живели тук дори по-рано.

Павел Кузмичов

Славяните се заселват в тези северни покрайнини заради благоприятното търговско положение: тук се сливат две реки – Сухона и Юг („Уст-Юг“ е буквално устието на река Юг), по които може бързо да се стигне до Северна Двина и по-нататък до Бяло море. А там пътят към Европа и Азия вече е открит.

Павел Кузмичов

Преди няколко века градът е бил най-големият търговски център на руския Север. Панаирите му дори са съперничели на тези в Москва. През XVI в. търговското значение на Устюг нараства, затова Иван Грозни го включва сред опричните градове, които плащат дан на владетеля. През този период Устюг получава титлата Велик.

Павел Кузмичов

По същото време градът става известен не само с търговския си живот, но и със своите занаятчии. Той е родното място на „скрежа по метал“, северно чернило върху сребро и други уникални занаяти. Много от занаятите са оцелели и до днес.

Павел Кузмичов

Велики Устюг е истински град-музей. В него има повече от 150 обекта на културното наследство, включително 28 величествени храма от XVII-XVIII век.

Павел Кузмичов

Съборното дворище е сърцето на града, което няма как да подминете. Представлява храмов комплекс (XVII-XVIII в.) от катедралата „Успение Богородично“ с камбанария, събора „Прокопий Праведник“.

Павел Кузмичов

И църквата „Йоан Праведник“, както и няколко други пристройки.

Павел Кузмичов

Съборите се издигат на насип с изглед към отсрещния бряг на река Сухона и Димковската слобода с нейните старинни църкви.

Павел Кузмичов

Днес Велики Устюг е и едно от най-популярните места в Русия за зимен туризъм, тъй като там се намират две резиденции на Дядо Мраз. В центъра на града е първата му резиденция, която заема къща на търговец от XIX век.

Павел Кузмичов

А близо до Велики Устюг се намира селската му вила, където той лично приема гости.

Павел Кузмичов

По време на зимните празници до жп гара Велики Устюг пътуват специални туристически влакове.

Павел Кузмичов

автор: АННА СОРОКИНА

източник: /bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest