Общество

Възможно ли е да посетите Русия като турист през 2023-а?

Възможно е да посетите Русия като турист през 2023-а, но това може да създаде някои предизвикателства, които си струва да обмислите предварително.

Да, пътуването до Русия като турист през 2023 г. е възможно. Ето за какво да внимавате, ако се подготвяте за мечтаното пътуване.

Визови изисквания

Първо, струва си да проверите дали имате нужда от виза, за да пресечете руската граница. През 2023 г. гражданите на около 65 държави ще могат да посещават Русия без виза. Това включва повечето от постсъветските държави като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан, както и Украйна.

Освен това гражданите на някои държави от Южна и Централна Америка – включително Аржентина, Бразилия, Боливия, Чили, Колумбия, Никарагуа, Парагвай, Панама, Перу, Венецуела, Гватемала, Хондурас, Коста Рика, Салвадор, Уругвай, Еквадор – не се нуждаят от виза за пътуване до Русия.

Гражданите на Израел, Южна Африка, Куба, Черна гора, Тайланд, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Катар, Андора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Монголия, Ботсвана също се ползват от безвизов режим с Русия.

За пълния списък с държави щракнете тук

Безопасно ли е да пътувате до Русия в момента?

Русия като туристическа дестинация получи твърде голям негативен пиар от различни източници в началото на 2022 година.

Някои официални акаунти за пътуване, управлявани от правителства на държави като САЩАвстралияВеликобритания и други, съветват своите граждани да се въздържат от пътувания до страната, които не са от важно естество.

При все това, винаги е препоръчително да се оценяват рисковете за безопасността, когато пътувате до която и да било чужда страна. Пътуването до Русия не е изключение, но Москва, Санкт Петербург и други големи руски градове са смятани за безопасни, особено в сравнение с други популярни туристически дестинации.

Малко неща са се променили в големите руски градове от гледна точка на туристите или местните жители. Следователно, най-крайните и изказвани на висок глас опасения относно сигурността могат да бъдат пренебрегнати като преувеличено тревожни.

Логистиката

Въпреки това логистиката представлява най-голямото предизвикателство за туристите, пътуващи до Русия през 2023 година. Редица страни затвориха националното си въздушно пространство за руски авиокомпании, което доведе до по-сложна логистика за туристите, които възнамеряват да посетят Русия.

Специфичните промени обаче зависят от конкретната държава, от която тръгва туристът. В някои случаи директните полети остават непроменени. Например нищо не се е променило за туристите от Китай, Индия, Турция, страните от Близкия изток и повечето постсъветски държави. Те могат да резервират директни полети до основните летища на Русия.

Туристите, потеглящи от европейски столици, ще трябва да резервират свързващи полети през Турция или страни от Близкия изток. Това прави билетите по-скъпи и полетите по-дълги. При все това все още е възможно да пътувате до Русия от почти всяка страна по света.

Трябва да се отбележи, че за всяка държава има специфични нюанси, които предварително трябва да бъдат взети предвид. Например индийското посолство в Русия съветва индийските граждани да не пътуват до Русия през трети страни. Според уебсайта на посолството индийските пътници трябва да избират само директни полети от Делхи до Москва, защото в противен случай рискуват да им бъде отказан достъп до Русия.

Британското правителство пък забрани на своите граждани да купуват билети на руски авиокомпании, които са обект на санкции. Въпреки това британските власти направиха изключение за пътуванията, които започват от или се правят в рамките на Русия: в този случай британските граждани могат да купуват билети от руски компании, без да нарушават санкциите на Обединеното кралство.

Ковид ограничения, ваксинационен статус и карантина

През 2022 г. руските власти отмениха ограниченията, свързани с Ковид, както за руските граждани, така и за чуждестранните туристи.

През 2023 г. чуждите граждани вече не трябва да предоставят резултати от отрицателен PCR тест при влизане в Русия с какъвто и да било вид транспорт. Следователно вече не е необходимо чуждестранните пътници да си правят тест за коронавирус предварително преди заминаване.

Освен това руските власти премахнаха ограниченията, свързани с Ковид, които изискваха посетителите да предоставят конкретна причина за посещение в страната, и така улесниха туристическите пътувания.

Единствената останала наредба, свързана с Ковид, е изискването за попълване на въпросник. Пътниците – руски и чуждестранни граждани – ще бъдат помолени да попълнят въпросник, отпечатан на хартия, на борда по време на полета си за Русия.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest